Neem een kijkje in uw stadsdeel

Initiatieven per dag - Centrum

Tostietje met...

1 oktober 2020

Muziek, dans en goed gezeldschap.. Jawel, er kunnen weer tosti's gegeten worden in Binnensteeds!

Donderdags om 12:30, natuurlijk wel met wat restricties, oa moet je je van te voren opgeven bij: ivleeming@haarlemeffect.nl in verband met beperkt aantal plekken. Kosten: 2 euro

kijk hier voor Tostietje met Facebook

Haarlem en Ik

1 oktober 2020
Samen met alle Haarlemmers maken we één groot kunstwerk voor de stad, bestaande uit honderden (duizenden?) kleine zigzagboekjes (leporello’s) die gevuld en ingeleverd samen de ‘vriendenbibliotheek’ vormen.

Een tragische reis

1 oktober 2020

Aan de hand van schilderijen en tekeningen van de in Haarlem geboren Henk Pander, een Nederlands/Amerikaanse beeldend kunstenaar, wordt het nog onbekende verhaal verteld van een tragische gebeurtenis uit de hongerwinter.

Hierbij komt een aantal kinderen van medewerkers van de firma Joh. Enschedé om het leven. Dit verhaal wordt aangevuld met verhalen van overlevenden en nabestaanden.

De Wezens van de Kathedraal

1 oktober 2020

Een museale tour via de torens en de daken tot in de crypte van de KoepelKathedraal van Haarlem.

Maak kennis met wonderlijke, fabelachtige mens- en dierfiguren die ons beschermen tegen onheil en waken over de stad. Bereid je voor op een monsterlijke belevenis. Wie de Wezens leert kennen, zal nooit meer zomaar langs de kerk lopen, maar er altijd even naar omhoog kijken.

De Tafel Van Veel

1 oktober 2020

Schuif je gezellig (weer) een keertje aan bij De Tafel Van Veel? Elke dinsdag en donderdag schuift een aantal Haarlemse horecaondernemers in Haarlem de tafels aan elkaar en serveert voor maximaal 10 euro een 'daghap'. Iedereen mag aanschuiven.

Heb je zin om mensen te ontmoeten? Gewoon gezellig een hapje eten en bijkletsen. Óf neem iemand mee die eigenlijk wel van een gezellig hapje eten houdt. Het kan allemaal en het is elke keer gezellig sfeervol. En lekker natuurlijk! 

Sjoelen

1 oktober 2020

Ook sjoelen is bewegen. De sjoelclub van Trefpunt 't Trionk is al jaren actief.

Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Workshop: Goed in gesprek, luisteren met aandacht.

1 oktober 2020

In deze workshop komen de verschillende facetten van het voeren van een goed gesprek in vogelvlucht aan de orde. We gaan onder meer in op de grondhouding bij het bieden van een luisterend oor, verschillende soorten gesprekken en de verschillende fasen in een gesprek.

Inhoud: De workshop heeft de volgende focus:

* Brainstormen: wat is er nodig voor een goed gesprek? Aan de hand daarvan de grondhouding bespreken, die een voorwaarde is voor luisteren en een prettig contact.

* Vijf fasen van een gesprek (herkennen en inzetten), ondersteund met fragmenten.

* Hoe neem je de leiding/regie in het gesprek?

* Theorie regie in het gesprek: Hoe leid je een gesprek in goede banen, hoe geef je storingen in de communicatie (herhalingen, impasse, discussie, emoties, chaotische/slechte sfeer) een wending?

Tijdens de workshop oefen je met praktijksituaties waarin de grondhouding, vijf fasen en/of interventies. Deze workshop wordt verzorgd door Nanette Grippeling van De Luisterlijn.

Delftwijk City!!

1 oktober 2020

Ben je bezig met muziek, rappen, zingen of ben je een singer-songwriter? En zou je graag een keer opnames willen maken in een studio? Neem dan contact met ons op studiodwc@gmail.com of kom gewoon een keertje langs op maandag, woensdag of donderdag van 15:00 – 21:30. Luister ook eens naar onze SoundCloud.

150 maal de Kathedraal

1 oktober 2020

In het KathedraalMuseum is een tentoonstelling van unieke historische ansichtkaarten te bewonderen.

Fluisterende huizen in de Leidsebuurt

1 oktober 2020

Fluisterende huizen is een theatrale wandeling over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Diabetes Challenge

1 oktober 2020

SportSupport organiseert vanaf donderdag 17 september gedurende 10 weken een Diabetes Challenge.

Spinnin’ Thursdays in Flinty’s!

1 oktober 2020

Flinty’s biedt de ruimte voor dj’s om te oefenen.

Babbelbad Taalcafé

1 oktober 2020

Dutch Language Café.

Anderhalve (m)eter

1 oktober 2020

Als je dan toch op afstand moet blijven, dan kun je er maar beter iets lekkers bij nemen toch? De Grote Bavo is het decor van een heerlijke en uitgebreide high tea! Ontmoet nieuwe mensen of ontmoet mensen opnieuw op een andere manier onder het genot van allerlei lekkers. Zoek naar verbinding in een tijd waar die verbinding steeds lastiger is.

Fotowedstrijd. Hoe ziet eenzaamheid eruit?

1 oktober 2020
Fotowedstrijd. Hoe ziet eenzaamheid eruit?
Wanneer jij denkt aan eenzaamheid – wat zie jij dan voor je? Is dat een mens, iets uit de natuur, iets wat ontbreekt, is het een symbool? Maak een foto van wat jou doet denken aan eenzaamheid en stuur ons deze foto. Uit alle inzendingen kiezen we 3 foto’s die we tonen op verschillende bekende Haarlemse social mediakanalen, de website www.haarlemontmoet.nl en in de nieuwsbrief van de Coalitie Haarlem Ontmoet.

Hartewens zwerft door de stad

1 oktober 2020
In de week tegen de eenzaamheid zwerven twee grote harten door de stad. De harten halen wensen van mensen op, maar brengen ook vraag en aanbod samen.
Vrijwilligers van BUUV helpen bij het plaatsen van de (lokale) wensen en het aanbod van diensten. Onze podcast interviewer haalt verhalen op van mensen. Het resultaat is een mooie podcast met verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Elk verhaal mag er zijn, ook jouw wens of verhaal.

Op zaterdagochtend 3 oktober staan de harten in de stadsbibliotheek. Voor het tijdstip en waar nog meer harten te vinden zijn kijk op www.haarlemontmoet.nl. Fijn als jij ook je verhaal wilt delen.

Kom je ook een kaartje schrijven?

1 oktober 2020

We sturen elkaar veel minder kaartjes dan vroeger. Terwijl het toch zo leuk is om af en toe zo'n klein cadeautje in de brievenbus te vinden, toch!? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid willen we zo veel mogelijk kaarten versturen naar mensen die wel een glimlach op hun gezicht kunnen gebruiken. Kom je ook een kaartje schrijven?

livestream; in gesprek over eenzaamheid

1 oktober 2020
In de week van 1 tot 8 oktober is het 'De week van de eenzaamheid'.
Tijdens de Livestream van het Vrijwilligerscentrum zullen diverse mensen aan tafel zitten om over eenzaamheid te praten.
Hoe signaleer je eenzaamheid? Zijn jongeren ook eenzaam?
Wat is eenzaamheid nou eigenlijk precies en wat doet het met je? Er worden adviezen gegeven en er wordt stilgestaan bij hoe je relaties aangaat en onderhoudt.

BiebBouwers Minecraftchallenge #5

1 oktober 2020

Ga de uitdaging aan en bouw een Bunker!

De Managers

1 oktober 2020

Steigerend weerwoord op de macho vergadercultuur

In een wereld van maatpakken, flip-overs,stokpaardjes, powerpoints en flesjes Spa vergaderen vijf witte managers op een gehuurde locatie. Hoe moet het verder met de wereld, de mensheid, de zaak,dit team, de productpresentatie van volgende week dinsdag? Is de man, pardon de mens, in staat aan een vergadertafel tot zinvolle oplossingen te komen? De Managers is een even hilarische als schrijnende voorstelling over macht en al haar rituelen door de vijf vrouwen van performance collectief La Isla Bonita.

 

 

Graffiti-kijken vanaf de bank

2 oktober 2020

In het kader van de expositie ‘Graffiti, cultureel erfgoed van de stedelijke omgeving’ in het ABC zou vanavond de documentaire ‘Strijd met verf en inkt’ (Style Wars), worden vertoond én toegelicht door Dutch Graffiti Library. Dat kan helaas niet doorgaan maar niet getreurd! Kijk nu – 'corona-bestendig' - vanaf je bank deze bijzondere documentaire en lees de toelichting!

Lunchconcert in de Grote of St.-Bavokerk

2 oktober 2020

Op de vrijdag en zaterdag organiseert de Grote of St.-Bavokerk lunchconcerten.

Disco Eksjun

2 oktober 2020

Dansen en ontmoeten voor mensen met een verstandelijke beperking.

SOOS Binnensteeds

2 oktober 2020

Hoeraaah, de Soos is om de week weer open!!! Gewone tijden, dus van 19:30 tot 21:30. BELANGRIJK: Je moet je wel aanmelden vantevoren. Doe dat via: ivleeming@haarlemeffect.nl

Facebook

Wandeling langs bijzondere plekken van Haarlem

2 oktober 2020

Voel je je weleens eenzaam en heb je behoefte andere mensen te ontmoeten? Of leg je juist gemakkelijk contact? Wandel dan mee op vrijdag 2 oktober om 14.00 uur met een van de gidsen van het Gilde Haarlem langs de bijzondere plekken in het centrum van de stad. Onderweg is er voldoende ruimte om met elkaar kennis te maken. De groep is niet groter dan 6 personen, dus geheel coronaproof.

Thuisbuis op YouTube

3 oktober 2020

Of het nou gaat om ontspannen, bewegen, tekenen of koken. Je vindt hier allerlei interessante filmpjes waar je mee aan de slag kan!

Antiekmarkt

3 oktober 2020

Ook in 2020 zijn er weer op diverse zaterdagen antiekmarkten op de Dreef in Haarlem.

Diep in de zee

3 oktober 2020

Deze voorstelling speelt zich af in het bijzondere 'Onderzeeland'. Dit land ligt diep in de zee... De stoere Haai zit in het visrestaurant en geniet van heerlijke inktvisringen. Op dat moment komt Inky, de inktvis binnen gedanst.

De stoere Haai is op slag verliefd op de mooie, lieftallige inktvis! Maar kunnen een haai en een inktvis wel vriendje en vriendinnetje met elkaar zijn...?

De Gouden Verhalentafel

3 oktober 2020

Creatieve tekenworkshop voor jong en oud over hobby’s en interesses.

Bavodag

3 oktober 2020

Gratis toegang, muziekoptredens en boekpresentaties in de Grote of St.-Bavokerk.

Nostalgie TV op YouTube

4 oktober 2020

Voor onze ouderen zonder bezoek in verzorgingshuizen, mensen die alleen thuis zitten, maar ook gewoon liefhebbers, maak ik dagelijks een aflevering van Nostalgie TV. Ik draai plaatjes uit vervlogen tijden en vertel er kort iets over.

Praat/luistercafé KBO/PCOB

4 oktober 2020

Op zondag middag 2 augustus 2020 van 14-16 uur starten wij weer met ons maandelijkse Praat/luistercafé bij restaurant Vooges centraal aan de achterkant van het station Haarlem. Op 1.5 m afstand weliswaar in de bibliotheek boven. Mondkapje is niet verplicht. Maximum aantal bezoekers 30 personen. Eigen bijdrage 2,00

Herfstmarkt in de Haarlemmer Kweektuin

4 oktober 2020

NME Haarlem organiseert de jaarlijkse Herfstmarkt met als thema ‘duurzaam doen, duurzaam oogsten’.

Flinty’s Jam!

4 oktober 2020

Samen muziek maken en medemuzikanten ontmoeten.

Training: Blik op jezelf: aan de slag met je kernkwaliteiten

5 oktober 2020

Een training die voor iedereen interessant is. Je ontdekt jouw kernkwaliteiten (waar ben jij nu echt goed in?) en hoe deze kwaliteit effectief in te zetten. Dat is immers fijn werken! Maar welke valkuilen zijn er en wat te doen om hier niet in te vallen? Bijvoorbeeld: als je "oog voor details" hebt (kwaliteit), hoe voorkom je dan dat je doorschiet in "pietluttig gedrag" (valkuil). En waarom kunnen mensen zich zo irriteren aan het gedrag van een ander? juist van zo'n persoon, jouw zogenaamde "allergie", kun je veel leren! Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van een ander, ga je jouw kernkwaliteiten beter benutten! Deelnemers zijn na afloop van de training in staat hun kwaliteiten effectiever in te zetten omdat ze inzicht hebben gekregen in hun eigen gedrag en dat van een ander. Hierdoor worden valkuilen en conflicten gemeden en wordt effectiever en met meer plezier en energie gewerkt! Deze workshop wordt gegeven door Norbert Engels van Norbert Engels Coaching en Sportmassage.

Concert (1e sessie): Duo Sun-Mi Hing & Alistair Payne

5 oktober 2020

Sun-Mi Hong en Alistair Payne die een duo vormen, is bijna net zo voorspelbaar als de zonsopgang. Met een lange staat van dienst in een breed scala aan projecten en als partners die samen de drijvende kracht vormen voor het Sun-Mi Hong Quintet, is dit paar buitengewoon gevoelig voor elkaars idealen in het leven en in de muziek.

Muziekgroep Binnensteeds

5 oktober 2020
Samen zingen geeft energie en plezier. We zingen canons, (meer)stemmige liedjes en improviseren. Kom en laat je stem horen, iedereen heeft er eentje! Het is een gezellige, gemengde groep.

Voorlopig wegens corona in de buitenlucht.
En op afspraak

Workshop: Een workshop opzetten? Zo gepiept!

6 oktober 2020

Werk je veel met vrijwilligers en wil je jouw kennis en vaardigheden met hen delen en het leren van elkaar bevorderen? Dan is een workshop een prima manier om meerdere mensen tegelijk te bereiken. Maar hoe zet je nou eigenlijk een workshop in elkaar en waar let je op?

Deze zaken komen allemaal aan bod aan de hand van de volgende onderwerpen:

* Welke leerervaring heb je nog op je netvlies staan? Leren: een kijkje door een andere bril

* Wat is leren?

* Leerstijlen in vogelvlucht; wat heb je eraan?

* Hoe pas je kennis van "leren" en "leerstijlen" toe in de opzet van je workshop?

* Welke smaakmakers versterken het leereffect?

Stadsorgelconcerten in de Grote of St.-Bavokerk

6 oktober 2020

De gemeente Haarlem organiseert tot begin oktober wekelijks concerten op het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk.

Workshop: Ondersteunend Vrijwilligerswerk

6 oktober 2020

Leer belangrijke vaardigheden die jou verder helpen in je contact met je cliënt. Doelstelling en inhoud: Een ervaren trainer (Andrea Vogelsanger) bespreekt en behandelt interactief diverse onderwerpen: Avond 1 * helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als ondersteunende vrijwilliger * hanteren van 'afstand en nabijheid' *gespreksvaardigheden Avond 2 * omgaan met grenzen en nee zeggen * feedback geven * werken als vrijwilliger tijdens Covid-19 Deze training is bedoeld voor (nieuwe) vrijwilligers die maatje zijn. Tijdsinvestering: 6 uur Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Lotgenotengroep voor naasten met iemand met NAH

6 oktober 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor naasten met iemand met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).

Spaanse middag met La Nina

6 oktober 2020

Samen met het Trio Flambossa zingt La Nina Fado, Tango, Bossa Nova en Rumba.

Sjoelen Binnensteeds

6 oktober 2020
Kom gezellig sjoelen onder het genot van een koffie en een koekje.
Dinsdagen van 13.30 tot 15.30 uur in Wijkcentrum Binnensteeds.

2 euro per keer of 53 euro voor een jaar.
Wegens corona wel eerst aanmelden!

Workshop Slechthorendheid

6 oktober 2020

Slechthorendheid is een onzichtbare handicap. Als je niet alles kunt volgen wat er wordt gezegd kan dat een eenzaam gevoel geven. Daarom is het van belang dat degene die slechthorend is duidelijk aangeeft wat hij of zij nodig heeft om de ander goed te verstaan. Ook zijn er diverse hulpmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed zoals een schrijftolk of een brandalarm. Heb jij als hulpverlener te maken met slechthorende cliënten of bewoners, dan is het goed om te leren signaleren wanneer iemand slechthorend zou kunnen zijn. Wil je meer kennis opdoen over slechthorendheid, communicatietips krijgen, de signalen leren herkennen en weten welke technische hulpmiddelen er allemaal zijn, kom dan naar de workshop Slechthorendheid die Wendelina Timmerman, hoorcoach en ervaringsdeskundige geeft.

Geef je eigen Lego-feestje!

7 oktober 2020

Bouw op jouw partijtje je eigen Lego Droomhuis, Brug, Voetbalstadion, Boerderij, Toren, Kasteel, Pretpark, Stad...

Lotgenotengroep voor mantelzorgers die zorgen voor hun ouder(s)

7 oktober 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor mantelzorgers die zorgen voor hun ouder(s).

Tekenen met Sanne te Loo

7 oktober 2020

Sanne te Loo vertelt hoe ze werkt en je gaat daarna zelf tekenen.

Schatten van de bieb

7 oktober 2020

Ga mee op ontdekkingsreis door de geschiedenis in het Noord-Hollands Archief!

Sport door! bij SV Olympia

7 oktober 2020

Fitnessuurtje bij SV Olympia door SportSupport.

Recreatief Walking Voetbal

7 oktober 2020

Iedere woensdagochtend buiten een balletje trappen bij SV Olympia.

Workshop: Hoe begeleid je groepen kinderen/jongeren (groepswerking)

8 oktober 2020

https:https://www.haarlemvoorelkaar.nl/cursusaanbod//www.haarlemvoorelkaar.nl/cursusaanbodWerkzaam zijn met kinderen en/of jongeren wordt vaak als dynamisch en afwisselend ervaren. Met het begeleiden van kinderen en/of jongeren in een groep kun je voor uitdagende en inspirerende situaties komen te staan. Iedereen is immers uniek! Met mijn kennis en ervaringen laat ik je graag kennismaken met de binnenwereld van kinderen en jongeren en de invloed hiervan binnen een groep. Dit in combinatie met ruimte voor het delen van elkaars ervaringen en eventuele tips. De onderwerpen die o.a. bod komen zijn: - hoe ga je om met weerstand en voorkom je escalatie? - groepswerking/druk (sociaal en emotioneel) - vraagtechnieken - verbale en non-verbale communicatie - actief en empatisch luisteren - hoe kom jij over op de ander? (wat neem jij mee?) - praktijksituaties

David Rijser – De klacht van Polymephus

8 oktober 2020

Lezing over het fameuze decoratieprogramma en de tuinen van Villa Farnesina in Rome.

Workshop Eenzaamheid signaleren

8 oktober 2020

Eenzaamheid signaleren, hoe doe je dat? Welke hulp kun je bieden? Wat helpt en wat helpt niet? Wanneer treedt eenzaamheid op en hoe komt iemand er weer uit? Wat zijn mogelijkheden en grenzen van begeleiding. In deze workshop leer je veel nuttigs over eenzaamheid (bij jezelf en bij een ander) en over hulp die daarbij wel of niet zinvol is.

Kunstschatten van Schalkstad

9 oktober 2020

Een weekend lang diverse culturele activiteiten in Schalkwijk.

Music & More

10 oktober 2020

Dansen en gezellig kletsen voor iedereen met een verstandelijke beperking van 12 tot 20 jaar.

Monumentale bomen op de begraafplaats

10 oktober 2020

Een wandeling op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan.

Wandeling door Oud-Schoten

10 oktober 2020

Vanaf Het Verhalenhuis Haarlem wandelen naar Schoten.

Tijdreis door Haarlem

11 oktober 2020

Theatrale stadswandeling door Haarlem.

Filosofie Café – Helden van Nu

13 oktober 2020

Een gesprek met Pauline Seebregts over moed, angst en vertrouwen.

Inloopochtend Seniorweb

14 oktober 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘slim omgaan met wachtwoorden’.

Debat: Het ontspannen centrum: Ateliers voor kunstenaars in lege winkelruimtes?

14 oktober 2020

Tijdens de Corona Lockdown waren de buurten van Haarlem verlengde huiskamers. We dronken koffie op een pleintje, we wandelden en fietsten in de eigen buurt. De stad was ontspannen, zonder verkeerslawaai en overvolle winkelstraten. Met de ontspanning kwam een herwaardering voor kleinschaligheid. De Pletterij onderzoekt in vier debatten of we iets van de aangename ontspanning en kleinschaligheid in de tijd ná Corona kunnen behouden.

Tijdens dit debat bespreken wij het ontspannen centrum: ateliers voor kunstenaars in lege winkelruimtes?

Parkinson Café Haarlem & Omstreken

14 oktober 2020

Informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson en voor mensen die daar in hun omgeving mee te maken hebben.

Gespreksgroep Verder na Verlies Haarlem

14 oktober 2020

De gespreksgroep Verder na Verlies is een doorlopende praatgroep. En is voor iedereen die een naaste heeft verloren, daar een weg in wil vinden en het verlies op een draagbare manier in het leven wil meenemen. Onder professionele begeleiding worden thema's rondom rouw en verlies besproken. Naast de informatie die wordt gedeeld is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

SportNite

15 oktober 2020

Speel Fortnite in het echt.

Seeker Solo

16 oktober 2020

Intieme en persoonlijke solo over de zoektocht naar waarheid

SEEKER※SOLO is een van de meest intieme en persoonlijke voorstellingen die de Braziliaanse dansmaker Samir Calixto tot nu toe maakte. In deze door hemzelf gedanste solo, waarin hij na tien jaar afscheid neemt van Korzo als zijn thuisbasis, maakt hij een reis zoals zovelen voor hem: die van de zoektocht naar de waarheid. SEEKER※SOLO raakt aan de kern van Calixto’s werk, namelijk het begrijpen van mensen als deel van een groter geheel.

Concert: Grondstoff

19 oktober 2020

De eerste keer dat gitarist Timon Koomen, bekend van jazz-trio Kapok, en de veelzijdige Haarlemse drummer Gustan Asselbergs samenspeelden klikte het zo goed dat ze ter plekke besloten om een project te starten. Samen met de virtuoze en gelauwerde harpist Remy van Kesteren sloegen zij de handen ineen om een nieuw trio te vormen.

Grondstoff speelt composities van Koomen, die zowel humoristische als bevreemdende elementen bevatten. De combinatie van harp, gitaar en drums brengt een uniek klankpalet met zich mee. Het orkestrale geluid van Van Kesteren, het solide drumwerk van Asselbergs en het sferische gitaarspel van Koomen resulteren in klankwerelden die dan weer uitbundig en dan weer impressionistisch zijn. Grondstoff is een verfrissend bodemonderzoek naar nieuwe muzikale verbindingen, waarbij samenspel, klank en sfeer centraal staan.

Inloopspreekuur fundering

20 oktober 2020
Vanaf 18 februari 2020 start een maandelijks inloopspreekuur in het Badhuis (Leidseplein 49). Hier kunt u terecht voor begeleiding en voor vragen over funderingen.

Workshop: Wat is een verstandelijke beperking? (Let op nieuwe datum!! i.p.v. 14 april 2020)

21 oktober 2020

In deze workshop wordt er stilgestaan bij wat een verstandelijke beperking precies inhoudt. Welk gedrag kom je tijdens het vrijwilligerswerk tegen en wat zou hier aan ten grondslag kunnen liggen? Na wat algemene informatie komen achterliggende oorzaken van gedragingen en reacties middels praktijkvoorbeelden aan bod.

Training: Omgaan met conflicten en lastig gedrag.

22 oktober 2020

De training 'omgaan met conflicten en lastig gedrag' leert je handig om te gaan met conflicten. Daarmee wordt bedoeld dat je leert conflicten en lastig gedrag in een vroeg stadium te herkennen en escalatie in situaties waarin de belangen van de klant en de vrijwilliger schijnbaar tegengesteld zijn, te voorkomen. De training gaat dus over het voorkómen van agressie. Conflicten en lastig gedrag doen zich vooral voor in situaties waarin de klant iets wil dat jij hem niet kunt geven, iets doet dat niet is toegestaan of iets moet doen wat hij niet wil. Dergelijke situaties noemen wij 'conflictgevoelig'.

In de training leer je:

* conflictgevoelig en lastig gedrag snel te herkennen en bij te sturen;

* een assertieve en klantgerichte houding aan te nemen in escalatiegevoelige situaties;

* verbaal conflictgevoelig gedrag om te buigen naar meer gewenst gedrag;

* persoonlijke grenzen en grenzen van de organisatie aan te geven als de ander te ver gaat.

Mijn Vader

23 oktober 2020

Een ontroerende en oergeestige voorstelling naar het boek van Toon Tellegen

Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos maakte al vier voorstellingen samen met meesterverteller Toon Tellegen. Mijn Vader was destijds hun eerste samenwerking, een grappig en ontroerend verhaal over het missen van een dierbare. Jozef is een dromerige jongen die in zijn fantasie voor het eerst zijn vader ontmoet. Maar wat is een vader eigenlijk?

Informatiebijeenkomst: Vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond.

26 oktober 2020

Veel werknemers binnen organisaties vinden het lastig om te werken met vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond. Tijdens deze informatiebijeenkomst maak je kennis met een ervaringsdeskundige die uitleg kan geven over zijn eigen ervaring binnen vrijwilligersland. Het doel van de bijeenkomst is nieuwe inzichten te krijgen en zo nodig koudwatervrees weg te nemen voor het werken met deze doelgroep. De do's en don'ts worden besproken en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen. Aan het eind van de bijeenkomst krijg je handvatten mee hoe te werken met vrijwilligers met deze achtergrond.

Workshop: Burn Out

28 oktober 2020

Je bent (bijna) burn out, of herstellende van een burn out. En nu? Hoe ga je op een gezonde manier om met je energie, met alle bezigheden in je leven? Dit heeft alles te maken met balans, en grenzen voelen en in acht nemen. Maar hoe doe je dat?

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* In de groep eigen voorbeelden en mogelijke oplossingen bespreken

Lotgenotenochtend Verder na Verlies Haarlem

28 oktober 2020

Tijdens de lotgenotenochtend Verder na Verlies kunnen nabestaanden in een informele sfeer tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen en ideeën delen. Iedereen die te maken heeft met het verlies van een dierbare is van harte welkom. Ook wanneer het verlies al langer geleden is.

Training: Invloedrijk communiceren

29 oktober 2020

Communiceren, we doen het allemaal maar zo eenvoudig is het nog niet. Hoe vaak doen we niet ons best om onze “boodschap” over te brengen en dan te constateren dat de ander daar “geen boodschap” aan heeft? Ligt dat dan aan onszelf of aan de ander? Of juist aan allebei?

Inhoud:

In deze training gaan we met diverse communicatiestijlen aan de slag. Je leert welke communicatiestijlen er allemaal zijn en hoe deze toe te passen. Argumenteren, normen stellen, waarderen, betrekken, onthullen en visie delen zijn enkele vormen die de revue passeren. Na afloop van de training ben je in staat om te kiezen uit diverse communicatiestijlen en deze op het juiste moment in het gesprek in te zetten en je invloed te laten gelden. Je wordt zo een gesprekspartner die stevig in de schoenen staat en zijn doel in het gesprek weet te behalen!

Werkvorm:

Een aantal oefeningen in tweetallen en wellicht één plenaire oefening mits daar animo voor is. De oefeningen sluiten aan op de geleerde theorie. Na afloop delen we de uitkomsten met elkaar.

Kunstlijn 2020

31 oktober 2020
Van 31 oktober t/m 1 november bruist het in Haarlem! De stad verandert in een grote cultuurtempel waarin beeldende kunst centraal staat. Naast de verschillende exposities en open galerieroute zijn er nog vele andere culturele activiteiten.

Jaarlijks organiseert de Kunstlijn een toonaangevend evenement van én voor hedendaagse kunstenaars uit Haarlem en omstreken. Het eerste weekend van november zetten de deelnemers hun deuren open voor het publiek. Solo- en groepstentoonstellingen zijn te bezoeken in open ateliers, galeries en musea. Wat deze stad aan kwaliteit te bieden heeft op gebied van beeldende kunst is te zien op meer dan 150 (!) bijzondere locaties. De gangbare openingstijden op zaterdag en zondag zijn van 11.00 – 17.00 uur.

Kunstlijn Haarlem biedt de gelegenheid een kijkje te nemen bij de kunstenaar in zijn atelier. Daarnaast zijn er verrassende presentaties in galeries, musea, kerken, winkels, warenhuizen en meer! Al sinds 1985 stimuleert Kunstlijn Haarlem jaarlijks de verkoop van kunstobjecten. In 2020 vindt de 35e editie van Kunstlijn Haarlem plaats. Dit jaar word je via onze website en social media accounts weer gedurende het gehele jaar op de hoogte gehouden. Hou de website in de gaten. We zien je graag het eerste weekend van november!

Workshop: Anders-Om-Denken

3 november 2020

Soms lijkt het bij sommige situaties dat je maar één kant op kunt: de verkeerde! Je ziet alleen maar onmogelijkheden, beren op de weg, de tegenslag, het probleem... Vast-denken heet dat. Wil je leren hoe je ook door een andere bril naar situaties kunt kijken en de deur weer op een kier kunt zetten? Hoe je nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken of creëren.

Inhoud:

De workshop Anders-Om-Denken is gebaseerd op onder meer NLP en Oplossingsgericht Denken en geïnspireerd op 'De Kracht van je Gedachten' van Mireille Alberda en Omdenken van Berthold Gunster.

Aan bod komen:

* Theorie en uitleg technieken en methodieken

* Inbrengen van eigen vraagstukken

* Oefenen met andere deelnemers

* Elkaar tips geven

Lotgenotengroep voor naasten met iemand met dementie

3 november 2020

Ontmoetingsplek voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.

Lotgenotengroep voor mantelzorgers

4 november 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor mantelzorgers.

Workshop: Meer met muziek

5 november 2020

Er wordt gewerkt met de theorie 'Effect van muziek op het brein'. Verder worden er verschillende ideeën, tips en trucs met elkaar uitgeprobeerd en uitgewisseld.

Inhoud: Tijdens deze interactieve workshop ga je met elkaar ontdekken hoe je muziek kan toepassen in je vrijwilligerswerk op een laagdrempelige manier. Waar loop je in de praktijk tegenaan bij het inzetten van muziek en wat betekent muziek (maken of luisteren) voor jou?

Workshop: Presenteren kun je leren! (Presentatietechnieken)

10 november 2020

Voor de eerste keer een presentatie of voorlichting geven is altijd spannend. In deze workshop leer je hoe je een goede presentatie maakt, je jezelf presenteert voor een groep en hoe je eventuele spanning de baas blijft.

Inhoud van de workshop:

* Alles begint met de juiste voorbereiding: hoe doe je dit en wat heb je nodig?

* Hoe maak ik een goede presentatie (inhoud en opbouw)

* Hoe ga ik om met spanning: praktische tips en handvatten

* Hoe pak ik de aandacht van mijn publiek en hoe houd ik dit vast?

* Hoe presenteer je jezelf: alle do's and don'ts op een rij

Na deze workshop sta je voortaan helemaal op je gemak voor een groep en draai jij je hand niet meer om voor een presentatie.

Workshop 'Kiezen voor jezelf en respijt' voor mantelzorgers

10 november 2020

Hoe blijf je als mantelzorger in balans?

Inloopochtend Seniorweb

11 november 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘digitaal nalaten’.

Concert: Estrella Acosta & Amigos - Noche Cubana

11 november 2020

Een avond met bolero's in een intieme setting die het publiek naar een club in Havana uit de jaren vijftig zal vervoeren. Dit was een decennium waarin de stad vol kleine muziekpodia en geweldige muzikanten was die enkele van de mooiste, oprechte romantische liedjes componeerden.

Workshop ‘Grenzen stellen’ voor mantelzorgers

11 november 2020

Hoe herken en bewaak je als mantelzorger je grenzen.

Workshop: Assertiviteit

12 november 2020

Heb je dat ook wel eens, dat je op een bepaalde manier reageert, terwijl je heel anders wilde reageren? Of dat je niet begrijpt waarom een ander zo reageert? Door deze workshop wordt je je bewust van deze reacties en hoe dit wordt veroorzaakt.

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* Ervaringsverhalen

Workshop ‘Mindfulness’ voor mantelzorgers.

13 november 2020

Mindfulness om als mantelzorger in balans te blijven

Workshop ‘Mindfulness’ voor mantelzorgers

26 november 2020

Mindfulness om als mantelzorger in balans te blijven.

De ZorgSpecialist Grachtenloop by Night

27 november 2020

Loop mee met de leukste avondloop langs de Haarlemse grachten met veel gezelligheid langs het parcours!

Vrijdag 27 november staat Haarlem weer sportief op zijn kop, want dan vindt de 26e editie van De ZorgSpecialist Grachtenloop plaats. De gezelligste avondloop van Nederland!

De ZorgSpecialist Grachtenloop is een heerlijke midzomeravondloop langs de Haarlemse grachten. Al jarenlang een evenement waarbij hardlopen gecombineerd wordt met de gezelligheid van de Haarlemse binnenstad.

Het parcours loopt door het prachtige oude centrum van Haarlem en natuurlijk langs de grachten en singels. En je komt langs diverse culturele/toeristische trekpleisters. Langs dit fraaie parcours wordt je aangemoedigd door een enthousiast publiek en de verschillende bandjes en DJ’s zorgen voor de muzikale steun.

De ZorgSpecialist Grachtenloop staat garant voor een gezellige en sportieve avond voor jong en oud. Ook dit jaar kun je kiezen uit meerdere afstanden; 1 km KidsRun / Run2Day Haarlem 5 km / De ZorgSpecialist 10 km.

Workshop: De kracht van de gedachten

9 december 2020

Hoe kun je zelf zorgen voor een beetje meer positiviteit, tevredenheid en geluk in je leven? Inleiding: AndersOmdenken in plaats van Vastdenken; Oplossingsgericht denken in plaats van de Beren op de weg proberen te tackelen. Maar hoe doe je dat, focussen op het positieve? Hoe verzorg je jouw tuintje? Een beetje onkruid wieden, en vooral mooie bloemen zaaien en water geven.

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen.

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* In groep eigen voorbeelden en mogelijke oplossingen bespreken

* Ervaringsverhalen

Inloopochtend Seniorweb

9 december 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘digitaal communiceren met het ziekenhuis’.

Kerstmarkt Haarlem 2020

12 december 2020

Kerstmarkt Haarlem in aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen kan de kerstmarkt niet in de gebruikelijke vorm worden georganiseerd. Meer informatie over de aangepaste editie volgt zo spoedig mogelijk.

Belmaatjes – een luisterend oor voor ouderen in deze tijd van veel alleen zijn

31 december 2020

Bel-maatjes vanuit DOCK Haarlem

Popronde Haarlem 2021

30 januari 2021
Ook dit jaar stopt de karavaan van het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland in Haarlem. Op zaterdag 30 januari is de Haarlemse binnenstad gevuld met het beste aanstormende muzikale talent van het land. Kroegen, clubs, restaurants en winkels huisvesten de podia voor een 50-tal optredens. Natuurlijk gratis te bezoeken.

Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. In 2021 strijkt Popronde neer in 41 steden: van Leeuwarden tot Middelburg, van Venlo tot Alkmaar en van Deventer tot Den Haag, geen stad is veilig! In elke stad treden op één avond circa 35 opkomende Nederlandse bands en artiesten op bij een twintigtal podia. De deelnemende podia zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn zij de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein.

Concert: Jasper Blom & Ian Cleaver - ‘Zilt’ 4TET

10 juni 2021

ZILT is ontstaan ​​als resultaat van de maandelijkse ontmoetingen in een whiskybar aan de Zeedijk in Amsterdam, waar een opkomend talent een oude zout ontmoette die meer dan 30 jaar ouder was dan hij.
Ian Cleaver, winnaar van het Prinses Christina Concours in 2016, is een van de grootste trompettalenten van de nieuwe Nederlandse jazzgeneratie. Zijn spel is diep geworteld in de jazztraditie, maar hij schuwt het avontuur niet.


Jasper Blom is een van de belangrijkste saxofonisten in de Nederlandse jazzscene, een van de meest veelzijdige instrumentalisten in de BeNeLux en tevens een opvallend fenomeen als bandleider. Hij geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam.
Na een showcase op het InJazz Festival in Rotterdam, stromen de uitnodigingen binnen voor Zilt. Vorig jaar trad Zilt zeer succesvol op op de internationale jazzfestivals van Pescara en Siena in Italië met een eerbetoon aan Mengelberg. Ze spelen composities van de briljante en eigenzinnige jazzpianist en bandleider / componist Micha Mengelberg. In de geest van Mengelberg is de jazztraditie aanwezig, maar de muziek kan op elk moment, verwacht of onverwacht, een heel andere wending nemen.

Brieven aan Bep

31 oktober 2022

Welkom bij Brieven aan Bep. Brieven aan Bep is een penvriendenproject, opgezet voor iedereen die een beetje extra contact kan gebruiken. Bent u dol op post en het schrijven van een brief? Dan is een penvriend wellicht iets voor u. Met uw penvriend gaat u langdurig contact aan door brieven aan elkaar te schrijven.