Neem een kijkje in uw stadsdeel
Oost

Eten en ontmoeten bij Resto VanHarte vanaf 1 juli overgenomen door Turquoise

Initiatiefnemer
Doelgroepen
KinderenJongerenVolwassenenSenioren
Onderwerp
Eettafel
Startdatum
6 maart 2018
Einddatum
27 juni 2019
Omschrijving

In 2015 was Resto VanHarte betrokken bij de ontwikkeling van de ruimte aan het Prinses Beatrixplein 51-53, waar nu Buurtcoöperatie Turquoise als sociale onderneming het eetcafé, het buurtrestaurant en de cateringwerkzaamheden uitvoert. Samen met de gemeente, woningcorporatie PréWonen en toen nog Coffeemania is een ruimte ontwikkeld waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag kunnen om werkervaring op te doen en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten tijdens het eten of gewoon voor een kopje koffie of thee.

In juli 2015 is Resto VanHarte begonnen met de voorbereiding in de wijk en de kennismaking met alle mogelijke samenwerkingspartners in de wijk. Vanaf november 2015 zijn we op de dinsdag en donderdag de Resto VanHarte avonden gaan uitvoeren.

We hebben in de afgelopen jaren vele mooie avonden mogen organiseren en naast de ontmoeting aan de eettafel zijn er ook mooie en interessante thema avonden georganiseerd. Resto VanHarte heeft vele vrijwilligers de kans geboden om weer een arbeidsritme op te bouwen en hun vaardigheden te verbeteren, waardoor velen weer hebben kunnen doorstromen naar een opleiding of betaald werk. Veel van de gasten aan onze eettafel hebben nieuwe vrienden gemaakt en zo hun sociale netwerk kunnen vergroten en versterken.

Nadeel van een sociaal project als Resto VanHarte is echter dat de prijs die de gasten voor de maaltijd betalen de kosten van het project niet dekken. Voor Resto VanHarte is de maaltijd het middel tot ontmoeting en verbinding en de prijs mag daarbij geen drempel zijn en dus zeker niet de doelgroepen die dit het hardst nodig hebben uitsluiten. Daarom handteren wij de prijs van 7 euro en 4 euro  voor de mensen met Haarlempas.

Het is de laatste jaren echter steeds moeilijker gebleken om het project financieel rond te krijgen. Naast een deel subsidie vanuit de gemeente is er ook nog een grote bijdrage nodig vanuit fondsen en bedrijven om het project mogelijk te maken. En dat elk jaar weer opnieuw. Veel fondsen en bedrijven ondersteunen maar 1 jaar of eens in de zoveel jaar.

Omdat we zien dat we dit jaar en ook in de volgende jaren de financiering niet rond gaan krijgen zijn we in overleg met de gemeente en Turquoise gaan kijken of Turquoise het project kan overnemen. Turquoise heeft als kleine lokale organisatie minder kosten dan het grote landelijk opererende Resto VanHarte en kunnen de uitvoering ook anders invullen.

We zijn verheugd jullie te mogen mededelen dat vanaf 1 juli 2019 Turquoise het eettafelconcept van Resto VanHarte onder haar eigen naam zal gaan voortzetten. Zij zullen dit gaan doen op de dinsdag en voor dezelfde prijs en condities die Resto VanHarte hanteerde. Daarnaast kookt Turquoise al op vrijdag en dit blijven zij doen. Turquoise neemt de vrijwilligers van Resto VanHarte over en geeft hen een plek in de uitvoering van het eetcafé en de uitvoering van het eettafelconcept en wijkrestaurant. Zij zetten op de uitvoering een horeca leermeester en een kok in opleiding in.

 Dit houdt in dat onze chef-kok Peter Heslinga en ondergetekende afscheid van het project gaan nemen en het stokje overdragen aan Chantal Blom, manager en leermeester van Turquoise.

De laatste Resto VanHarte avond is donderdag 27 juni. Vanaf dinsdag 2 juli zorgt Turquoise dan elke dinsdag voor de uitvoering.

 We danken alle personen en organisaties voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren en hopen dat jullie ook in samenwerking met Turquoise veel voor alle doelgroepen kunnen blijven betekenen.

Chantal Blom gaat graag met jullie in gesprek over de samenwerking. Zij is te bereiken onder info@turquoisecooperatie.nl of 06-14524388.

  

 

Goal

Een avond bij VanHarte

In onze Resto's verzorgen we één of twee avonden per week een gezond en betaalbaar driegangendiner, meestal in een school of buurthuis met een professionele keuken. Binnen enkele uren tovert het Restoteam deze ruimte om tot een gezellig buurtrestaurant.

Onder leiding van een professionele kok start de keukenploeg de voorbereidingen. Vrijwilligers doen in de buurt boodschappen, bouwen het podium op voor de muzikant of spreker van vanavond en dekken de tafels. Rond etenstijd schuiven de gasten aan.

Bij Resto VanHarte eten we wat de pot schaft. We gebruiken verse groenten en serveren diervriendelijk geslacht vlees en vis, maar u kunt bij ons ook vegetarisch of halal eten, als u daarvoor reserveert.

Tussen de gangen door kunt u soms genieten van speciale muziek- en dansoptredens of organiseren we spelavonden. Regelmatig nodigen we organisaties uit de wijk uit die vertellen wat ze voor u kunnen betekenen. Maar ook met u als wijkbewoner(s) samen kunnen we een leuke informatieve en of culturele avond samenstellen.

Maatschappelijk betrokken

Bij Resto Van Harte is iedereen welkom en bieden we mensen volop de kansen om zich te ontwikkelen. Onze speciale aandacht gaat uit naar mensen die graag willen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt of hun eigen Resto-activiteiten willen gaan ontplooien. We stellen hen in de gelegenheid om de kennis en werkervaring die ze hiervoor nodig hebben op te doen in de Resto's, onder deskundige begeleiding van de Restoteams.

 

Targetgroup
e.apon@restovanharte.nl
Adres
Prinses Beatrixplein 51-531033WDHaarlem
Extra informatie
Locatie
Afbeelding/video
Deel dit initiatief