Neem een kijkje in uw stadsdeel

Initiatieven per dag - Noord

Gratis training: HersenCoach

29 juni 2022

In deze bijzondere tijd is het belangrijk om je hersenen fit te houden. Onder andere gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, verkleinen. Volg de gratis online training HersenCoach en ga samen met onze hersenexperts aan de slag!

Taalsoos in Haarlem-Noord

29 juni 2022

De Taalsoos is een activiteit voor iedereen die wil oefenen met praten in het Nederlands. Ontmoet elkaar in de Taalsoos en doe gezellig mee!

Elke keer bespreken we een ander onderwerp, zoals: het nieuws, feestdagen in Nederland en muziek. We vertellen verhalen, delen ervaringen en kijken of luisteren naar informatie over het onderwerp. Altijd met een kopje koffie of thee. Twee enthousiaste vrijwilligers helpen de groep en beantwoorden alle taalvragen.

Kom je ook gratis sporten in je eigen wijk? In Noord.

29 juni 2022
Gratis sporten voor Haarlemse jeugd
Met behulp van tientallen SportSupport buurtsportcoaches organiseert Sportsupport activiteiten in wijken en gemeenten.

In Haarlem verzorgen de buurtcoaches wekelijks sportactiviteiten waaraan kinderen gratis en vrijblijvend mee kunnen doen. De activiteiten zijn soms in een sportzaal en in andere gevallen buiten op een plein of veld.

Lotgenotenochtend voor nabestaanden

29 juni 2022

Tijdens de lotgenotenochtend Verder na Verlies kunnen nabestaanden in een informele sfeer tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen en vragen delen. Iedereen die te maken heeft met het verlies van een dierbare is van harte welkom. Ook wanneer het verlies al langer geleden is.

Creatieve groep

29 juni 2022
Iedere week maken we iets creatiefs

Naaiatelier de Horizon

29 juni 2022

Buurtbewoonster en coupeuse Jamila Hamidi kan jou in het Naaiatelier helpen bij het verstellen van kleding, het tekenen van patronen, het knippen en naaien van stof. Jamila kan in overleg en tegen een vergoeding ook kleine kledingreparaties verrichten.

Jongereninloop Delftwijk City Haarlem. Voor muziek, praatje, gamen enz.

29 juni 2022
Jongerencentrum Delftwijk City is bedoeld voor alle jongeren uit Delftwijk en omgeving van de leeftijd 12 t/m 24 jaar. Het is een plek om te voetballen, tafeltennissen, gamen, film kijken, activiteiten doen of zelf activiteiten te organiseren.
Ook kan je bij ons terecht met vragen of hulp bij bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld huiswerk, examens, sollicitatie/cv tips of gewoon om met ons te praten als je daar behoefte aan hebt. Maar het is vooral een plek om te chillen met elkaar.

Ook heeft Delftwijk City een opnamestudio waar jongeren die met muziek bezig zijn eventueel opnamens en/of muzieknummers kunnen maken. Wij zijn open op maandag, woensdag en donderdag van 15:00 tot 18:00 en van 19:00 tot 21:30

Buurtkamer met lunch

29 juni 2022
Woensdag van 10-12 uur. Lunch € 2,--
Gezellig elkaar ontmoeten in buurthuis De Fjord

De Boodschappenbus

30 juni 2022

De Boodschappenbus is bedoeld voor ouderen die niet meer zelfstandig naar de winkel kunnen komen en/of hulp nodig hebben bij het doen van boodschappen.

Een bakkie en spelletjes in De Buurtwinkel Marsmanplein

30 juni 2022

De Buurtwinkel een fijne plek voor ontmoeting.

Inkomen op Orde

30 juni 2022

Voor alle bewoners die: Hun post willen ordenen, overzicht willen krijgen in hun inkomsten en uitgaven en/of (beginnende) financiële problemen hebben.

Een werkplaats waar je samen met een sociaal raadsman/vrouw, een maatschappelijk werker en vrijwilligers aan de slag gaat om overzicht te krijgen in je administratie en financiën.

Wanneer: Elke donderdagochtend van 9.30-12.00 uur (vakantieperiodes mogelijk (deels) sluiting)

Waar: wijkcentrum De Horizon Ambonstraat 2 2022 DM Haarlem

Kom Binnen @Binnensteeds

30 juni 2022
In februari zijn we gestart met een vrije inloop in wijkcentrum Binnensteeds.

Iedereen is welkom om langs te komen.

Op donderdagmiddag (12.00-16.30 uur)

KOM BINNEN!Biljarten of darten bij speeltuin DVS

30 juni 2022
Iedere donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur is er gelegenheid tot darten of biljarten in de speeltuin. Iedereen vanaf 16 jaar die graag af en toe een pijltje gooit of een keu vast houdt is welkom: de kosten zijn € 1.50 per avond.

Inloopochtend voor koffie en gezelligheid

30 juni 2022
Op donderdagochtend houden we een koffie ochtend met vrije inloop. Iedereen die misschien wel zin in een praatje heeft en thuis dan toch maar alleen zit is welkom om te komen. Wij zorgen dat de koffie om half 10 warm en klaar is en hopen dat er voldoende inloop komt om deze ochtend voort te zetten.

Graag zien we iedereen gezellig even aanwippen wij zullen er zijn tot half 12.

Soos Binnensteeds

1 juli 2022
Voetjes van de vloer, darten, sjoelen, een hapje en een drankje.

Soos Binnensteeds is een gezellige uitgaansplek in de Haarlemse Binnenstad. Gewoon om er een leuke avond uit te zijn. Bij Soos Binnensteeds ontmoet je iemand met dezelfde hobby of interesse en kun je ervaringen delen. Vrijwilligers organiseren activiteiten als een spelletjesavond of een filmvertoning. Onze Huis-dj zorgt voor lekkere muziek.

Bloemen na partnerverlies

1 juli 2022
Een steuntje in de rug na het overlijden van de partner.

‘Het is vandaag precies 2 maanden geleden dat mijn man overleed. Ik had juist een zware nare dag en toen kreeg ik een bosje bloemen. Ik ben zo geroerd en voel me heel erg gesterkt. Dank u wel! Ik ben te verdrietig om te bellen, daarom stuur ik u een berichtje.’

Klaverjassen bij DVS speeltuin

1 juli 2022
We spelen elke vrijdag om 19:30 in competitie verband over 10 weken,
na deze periode kunt u wederom kans maken op mooie prijzen.

Line Dance bij speeltuin DVS voor 55+

1 juli 2022
Speciaal voor de wat oudere dansers onder ons hebben we ook een linedance groep voor 55+ De dansen die hier uitgelest worden zijn iets simpeler van aard en vooral goed te doen voor ouderen. Deze groep danst op de vrijdagochtend van 10.00 u. tot 12.00 u. en wordt geleid door Lilian van Bilderbeek.

Popkoor Harlem Nocturne – Wake up!

1 juli 2022

Hoera we mogen weer optreden! Na twee jaar in een soort Corona winterslaap te hebben gezeten nodigen wij u van harte uit voor ons optreden ‘Wake up Harlem Nocturne’. Wij brengen u een muzikaal pallet van liederen waarin hoop, vrijheid en ontmoeting centraal staan.

Buurtlunch in de Buurtwinkel Marsmanplein

1 juli 2022
Houd u van een heerlijke warme lunch en van een praatje maken?
Meld u dan aan!

Gezellige BIOmarkt in de Kweektuin

2 juli 2022

Iedere eerste zaterdag van de maand. Eerstvolgende: Zaterdag 7 mei is er BioMarkt van 10 tot 15.00 uur. De BioMarkt is een markt met diverse duurzame, biologische, lokale of glutenvrije geproduceerde producten. Gratis toegang.

Chan (Zen) Meditatie

2 juli 2022
Iedere zaterdag van 9:30 tot 11:00 biedt het Shaolincentrum Haarlem een gratis ‘Chan (zen) meditatie’ aan.
Tijdens deze meditatie wisselen loop- en zitmeditatie elkaar af. Als afronding aan de sessie volgt een begeleide zelfmassage om het lichaam weer te activeren.
De nadruk ligt vooral op het ervaren van het moment.

Gluren bij de buren (Zomereditie)

3 juli 2022

Zondag 3 juli speelt, zingt, danst, struint en gluurt de hele stad door de huiskamers en tuinen! Tijdens Gluren bij de Buren (zomereditie) huiskamers en tuinen in tijdelijke podia met een intieme sfeer. Enthousiaste deelnemers stellen hun tuin open voor een act en voor publiek uit de buurt.

Japans Sumi E schilderen @Binnensteeds

4 juli 2022

Schilderen, visualisatie, meditatie... Het Japanse woord Sumi E betekent "zwarte inktschildering". Maar, sumi-e is veel meer dan schilderen alleen: het brengt je tot rust, brengt je in contact met jezelf en met de natuur. Sumi-e is niet op resultaat werken, maar schilderen om het plezier van het schilderen.

Beter Nederlands 1

4 juli 2022

Nederlands leren voor beginners in een groep met deelnemers van over de hele wereld.

Stamtafel Marsmanplein

4 juli 2022

Houd je van lekker eten en van gezelligheid? Bij onze stamtafels draait het om samen eten, gezelligheid en mensen in de buurt ontmoeten. Je krijgt er voor een klein bedrag een lekkere maaltijd, leuke gesprekken en je vindt er goed gezelschap. Daarnaast is er ook gelegenheid voor een persoonlijk gesprek en het stellen van een vraag aan de begeleiding.

Mannenpraat

4 juli 2022

Gewoon een bakkie tijdens wat Mannenpraat

Aerobics voor senioren 55+ bij Speeltuin DVS

4 juli 2022
Iedere maandag middag tussen 13.15 en 14.15 kunt u lekker komen bewegen. Goed voor lijf en leden, u zult zich er zeker lekker bij voelen.

Tekenen en schilderen bij speeltuin DVS

4 juli 2022
Vrij tekenen en schilderen. Denk nu niet meteen “dat is niets voor mij” maar meld je gewoon aan. Niets is mooier dan vol trots uw eigen creaties te kunnen laten zien aan familie en vrienden.

Iedere maandagochtend van 9:30 tot 11:30. Dus denkt u “DAT IS LEUK” neem dan vooral nog iemand mee. De cursus wordt verzorgd door Gosia Bolwijn en wat de kosten betreft?
U betaalt per les € 8,00.

Speelgroep Speeltuin Delftwijk (Noord)

4 juli 2022
U bent van harte welkom om met uw (klein)kind tot ca. 2,5 jaar naar een speelgroep te komen. Elke week kunt u hier andere (groot)ouders met hun kinderen ontmoeten. In deze speelgroep kan uw kind, samen met u, spelen. Er is volop speelgoed om mee te spelen. Uw kind komt in aanraking met andere kinderen en u ontmoet ook andere (groot)ouders. De speelgroep wordt begeleid door een leidster, zij zorgt voor de gezamenlijke momenten zoals koffie drinken, voorlezen en liedjes zingen. U kunt gewoon komen en hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Kom in Beweging @Binnensteeds

5 juli 2022

Kom in Beweging NIEUW van start! In samenwerking met SportSupport.

Iedere dinsdag 10.00-11.30 uur

Er weer gesport worden op de dinsdagochtend in Binnensteeds. Kosten zijn 2 euro per keer (1 euro met een Haarlem Pas en voor vrijwilligers van Haarlem Effect).

Kom Line Dancen (tot 55 jaar) bij speeltuin DVS

5 juli 2022

Iedere dinsdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur is er moderne line dance. Wij zijn ooit op country dansen begonnen maar dansen tegenwoordig overwegend op non-country. De groep word geleid door Marianne Paap. 

 

 

Computer en tablet ondersteuning

5 juli 2022
Ook wat hulp nodig? Kom langs. We helpen u graag.

Creatieve buurtkamer in De Fjord

5 juli 2022
Wilt u er eens uit? Vindt u het leuk om nieuwe contacten op te doen of samen met anderen van onze activiteiten te genieten? Kom dan naar één van onze huiskamers. Dat is dagbesteding zonder indicatie, maar mét professionele begeleiding van een activiteitenbegeleider en een team van vrijwilligers. In de huiskamers organiseren we leuke activiteiten die aansluiten bij uw interesses. U blijft langer fit en actief in onze huiskamers. Als u zelf geen vervoer heeft, vinden wij hier samen met u een oplossing voor. Met 1x per maand een lunch.

Open Eettafel in De Fjord

7 juli 2022
Iedere 1e donderdag van de maand kunt u om 17.30 uur gezellig aanschuiven en genieten van een heerlijke maaltijd die ons kookteam klaar heeft gemaakt.
Wij serveren altijd een hoofdgerecht, een dessert en koffie/thee na.

Ook nieuwsgierig naar de Bijbel?

9 juli 2022

Wil je nader kennismaken met de Bijbel? Dat kan elke tweede zaterdag van de maand van 9.30 tot 15 uur. Het is een cursus van meerdere zaterdagen en iedereen kan vrijblijvend één of meer zaterdagen bijwonen.

Gespreksgroep Verder na Verlies

13 juli 2022

De gespreksgroep Verder na Verlies is een maandelijkse gespreksgroep. En is voor iedereen die een naaste heeft verloren, daar een weg in wilt vinden en het verlies op een draagbare manier in het leven wilt meenemen. Onder professionele begeleiding worden thema's rondom rouw en verlies besproken. Naast de informatie die wordt gedeeld is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

Belangstelling voor de Wijkraad Vogelbuurt? Van harte welkom!

13 juli 2022
Voor een vijftal wijkraadsleden loopt de vierjaarstermijn af en daarom zijn wij op zoek naar enthousiaste en betrokken mensen die ons team graag komen versterken.
Wij zoeken onder andere een secretaris. Maar ook als medelid ben je van harte welkom. Wij kunnen jouw adviezen en ideeën over onze buurt goed gebruiken.
Iedere inwoner van 16 jaar of ouder en die woonachtig is in de wijk Dietsveld-Vogelbuurt kan zich aanmelden.
Wij zijn een enthousiast team van vrijwilligers, die hart hebben voor de wijk en een verbindende rol hebben met zowel de wijkbewoners als de gemeente. Er is onderling een goede (werk)sfeer en er is zeker plaats voor gezelligheid en humor.

Goudmakers | Mozaiek

15 juli 2022

Nieuwsgierig naar de verhalen in jouw buurt in Noord? Samen met buurtbewoners ga je porseleinen scherven verzamelen en de herinneringen hieraan vertalen in een mozaïek kunstwerk. Maak iets moois met je handen!

De Troosttas

18 juli 2022

De Troosttas biedt houvast en troost voor mensen die hun partner zijn verloren. In deze tas vol troost zit - naast tastbare ingrediënten als chocolade - ook informatie over plekken en workshops waar weduwen en weduwnaars gelijkgestemden kunnen ontmoeten. De Troosttas is een initiatief van de werkgroep Eenzaamheid & Levensmomenten, waarmee de initiatiefnemers mensen met partnerverlies een hart onder de riem willen steken

Buurtsessies Noord

19 juli 2022

Maandelijkse akoestische populaire meespeel-en-zing-muziekavonden in Zuid-West (tweede donderdag van de maand) en Haarlem-Noord (derde dinsdag van de maand). Zie www.buurtsessies.nl

Eva Nagel – Oploskoffie

9 september 2022

Een muziektheatervoorstelling met een heel persoonlijk tintje, dat is de voorstelling Oploskoffie van Eva Nagel. Oploskoffie gaat over suïcide. “Mijn zus is in 2001 uit het leven gestapt”, vertelt Eva. “Ik wil met de voorstelling laten zien hoe het is als nabestaande, maar ook hoe het is om op het randje van suïcide te wiebelen. Iedereen heeft weleens momenten dat het heel zwaar is of dat je er dicht tegenaan zit en daar praten mensen niet zo snel over.”

“De voorstelling is stevig,” zegt Eva, “hij is best confronterend, het is geen cabaret.” Ze danst en zingt in Oploskoffie. Het is een korte voorstelling van een half uur, waar de meeste bezoekers helemaal in meegaan. Eva vertelt in Oploskoffie hoe zij als zus – Anna – achterblijft en ook niet meer weet wat zij moet. Dat loopt een beetje in elkaar over: op een gegeven moment weet je niet meer of de zus op het randje staat of Anna, degene die Eva speelt.

De voorstelling duurt ongeveer 30 min en daarna is er nog een nagesprek van ongeveer 30 min, dat door Eva Nagel wordt geleid. Naast theatermaker is zij afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en ervaringsdeskundige.

Woont u ook in de Sinnevelt wijk? Kom dan naar de wijkvergaderingen.

12 september 2022
De wijkraadsvergaderingen worden met ingang van maart 2022 maandelijks gehouden op de tweede maandag van de maand van 20.00 - 22.00 uur in een vergaderruimte van De Schoterhof. Het komt af en toe voor dat de wijkvergadering op een andere dag/ locatie wordt gehouden. Dit wordt dan duidelijk aangegeven, evenals de contactbijeenkomsten.

De vergaderingen zijn openbaar.

Lunch en lezing – Huis ter Kleef

15 september 2022

2016 was het Brederodejaar, nu 6 jaar later, tijd voor een het echte verhaal over Huis Ter Kleef, het woonkasteel van de Heren van Brederode. Wim van Hooff vertelt u na de lunch van alles over een van de mooiste monumenten van het huidige Haarlem Noord.

Ligconcert Annelies Kole

16 september 2022

De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en meditatie. Ligconcerten zijn hiervoor heel geschikt om het weekend relaxed te starten, met professionele musici die de muziek als uitgangspunt nemen en laten spreken. Dit ligconcert duurt ongeveer een uur en vindt plaats in de grote zaal met haar prachtige ruimtelijke akoestiek. Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen.

Harpiste Annelies Kole speelt op haar grote pedaalharp met effectenbank en looper, maar loopt ook door de zaal met haar speciale therapeutische kleine harp.

Super Hero Kidsrun

17 september 2022

Op zaterdag 17 en zondag 18 september 2022 vindt de vierde editie van de SuperHero KidsRun plaats in Haarlem. De SuperHero KidsRun is het unieke sportevenement voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen kunnen, verkleed als hun favoriete superheld, een speciaal hindernisparcour uitrennen. Nadat de kinderen de finishlijn passeren, gaan ze in groepjes vijf verschillende superleuke sportactiviteiten af. Deze activiteiten worden georganiseerd door diverse (jongeren)organisaties.

Toedan en Watnou

18 september 2022

Kijk naar jezelf en anderen zonder oordeel en ervaar dat je goed bent zoals je bent. Maya is een meisje met veel fantasie. Teveel vinden sommige kinderen. Ze vinden haar stom, raar en hebben dan ook liever niet dat ze meespeelt. Op een dag is Maya verdwenen. Niemand weet waar ze is, behalve een jongen: ze is opgegaan in haar fantasiewereld: in het Land van Allemaal niet Waar.

In dit land, dat volhangt met webben en spinnedraden gaat het verhaal verder. Er is daar een kwaadaardige spinnevrouw. Als ze je in haar web weeft, zegt ze nare dingen over je die je dan ook gaat geloven. En blijft geloven, ook al heb je jezelf al weer uit het web bevrijd. Zo denkt de beer dat hij een stomme oen is, de schildpad dat ze een schele aap is en het paard denkt dat hij een appeltaart is. Ook Maya raakt onder invloed van woorden van de spinnevrouw. Maar zij is ook degene die uiteindelijk een belangrijke schat vindt in het Land van Allemaal niet Waar.

Hannafloor vertelt, speelt en zingt het verhaal en bespeelt verschillende instrumenten. Het publiek wordt regelmatig uitgenodigd om mee te doen en te spelen.

Een bijzonder prettig vergezicht

23 september 2022

Rosenhart Producties i.s.m. Theatergroep Spin speelt Paul Haenens “Een Bijzonder Prettig Vergezicht” Over Hoedjes- afluisteren- roze flamingo’s- onverwerkt verdriet- moeder en dochter.

Sylvia en Ingrid zijn moeder en dochter, maar niet van elkaar. Ingrid voelt zich schuldig aan haar moeders dood; ze kan zich alsmaar niet de fatale woorden herinneren die ze sprak vóór haar moeders hartaanval. Sylvia neemt de moederrol graag op zich en in wekelijkse sessies spelen de beide vrouwen scènes uit Ingrids leven, momenten uit haar relatie met haar moeder.

Als Sylvia uit haar moederrol stapt op het moment dat Ingrid zegt dat ze niet van haar houdt, krijgt Ingrid argwaan. Het valt haar meer en meer op dat Sylvia niets over zichzelf loslaat. Als dan ook Otto, Sylvia’s vriend, die steeds in de weer is met afluisterapparatuur, aan Ingrid vertelt dat Sylvia al vaker vriendinnen van Ingrids leeftijd heeft gehad voor wie ze zichzelf volkomen wegcijferde, eist Ingrid dat Sylvia over haar eigen verleden vertelt.

Mijn Leven: Het Verhaal van Billy Joel

30 september 2022

Maurits Fondse bezingt het turbulente leven van pianist en zanger Billy Joel. Aan de hand van zijn beroemde songs (en onbekendere parels) vertelt Fondse het levensverhaal van de straatjongen, geboren in The Bronx, opgegroeid op Long Island, die een enorme haat-liefde verhouding had met de muziekindustrie. Daarnaast belicht Fondse zijn bijzondere, haast filosofische teksten, zijn liefde voor New York, zijn optredens in Rusland tijdens de Koude Oorlog, zijn vaderschap en uiteraard de relaties met de vele vrouwen in zijn leven.

De uitvoering van het concert in het Verhalenhuis wordt gedaan in de bezetting piano en saxofoons met Iman Spaargaren.

Senioren Bigband in Concert

2 oktober 2022

De Senioren Big Band is opgericht in 2019 door Rodney Calis en wijlen Kees van de Broek en musiceren wekelijks in Verhalenhuis Haarlem. Ze spelen herkenbare bigband muziek, een muziekstijl welke vooral geassocieerd wordt het spelen van jazzmuziek, deze muziekstijl werd bijzonder populair in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw tijdens de periode van de swing.

Heldere trompetten, warme trombones en fijne klanken van saxofoons staan garant voor een optreden die je mee neemt naar de bigbandsound uit de vorige eeuw. De SBBK speelt onder andere stukken van Count Basie, Duke Ellington, Glenn Miller e.a.

Strip tekenen

7 oktober 2022

Leren striptekenen? Kom dan naar vrijdagmiddag naar Roads op het Surinamepad om het te leren!

Vrijdagmiddag om 13:00-15:00 uur Locatie: Roads Ateliers Surinamepad 11B62 Haarlem Info & aanmelden: Oktober & november, februari & maart, mei & juni. Gerwin Tromp, 06-4600117

Visionaire Kunst: de Apocalyps

11 oktober 2022

Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen. De eerste lezing gaat over kunst die geïnspireerd is door het oerboek van visionaire beelden, de Apocalyps, ofwel het laatste Bijbelboek, Openbaring. Vanaf de middeleeuwen tot in onze tijd toe inspireerde dit boek kunstenaars tot aangrijpende beelden van oorlog en vernietiging, maar ook van hoop op vrede.

Onder het Melkbos

14 oktober 2022

Onder het Melkbos, in deze theaterbewerking gebaseerd op de prachtige vertaling van Erik Bindervoet uit 2020, neemt je een etmaal mee naar een klein vissersdorp aan de kust, waar je een inkijkje krijgt in de levens en intriges van de kleurrijke bewoners. Aan de hand genomen door een duo vertellers word je meegesleurd in de tsunami van hun dromen, angsten, eigenaardigheden, verlangens en geheimen… en ongemerkt ga je een beetje van ze houden. De tientallen rollen in deze voorstelling worden vertolkt door slechts twee acteurs die, zonder rekwisieten, met behulp van vijf peertjes licht en twee houten blokken, op een kleine 9m² een ode brengen aan literatuur, theater en bovenal: de verbeelding. Onder het Melkbos wordt onder de vlag van TALK (Theatergroep Alkmaar) gespeeld door acteurs Linda van Pesch – van Ginneken en Nico Meurs in een regie van Maarten Elout.

Wandeling door Schoten

15 oktober 2022

Haarlem-Noord is een bijzondere buurt. Een buurt met een geschiedenis en een verhaal. Op de Verhalenhuis wandeling van zaterdag 15 oktober gaat u onder leiding van Hans Hulsbergen vanaf 15.00 uur op ontdekkingstocht door Noord en dan vooral voormalig Schoten. De wandeling start in het Verhalenhuis in de van Egmondstraat 7 en duurt ca. twee uur.

Kinderboekenweek – De Snelste Zebra

16 oktober 2022

Een voorstelling naar aanleiding van het gelijknamige prentenboek van Youp van het Hek met tekeningen van Georgien Overwater van Harro van Lien over lelijk winnen en mooi verliezen. En over vriendschap. En natuurlijk over het belang van een goeie schuilhut.

Visionaire kunst: Hildegard von Bingen

25 oktober 2022

Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen.

De tweede lezing gaat over de prachtige miniaturen die gemaakt zijn bij de visioenen van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen. Deze beelden geven een weg te zien die de mens kan gaan naar zijn diepste bestemming. Maar ook tonen zij ons de plaats van de mens in de kosmos en de opdracht om de aarde ‘groen’ te maken.

Stiltefestival: De Wondertuin

29 oktober 2022

De Wondertuin is een voorstelling over de groei – en veranderkracht in de natuur, geschikt voor kinderen van 1 t/m 7 jaar. Een verhaal zonder woorden en verstillende muziek, waarin stil gestaan wordt bij de magie die aanwezig is in ieders tuin. Bijzondere verschijnselen in de natuur worden daarbij uitgelicht: denk aan de metamorfose van rups naar vlinder, van zaadje naar ontkieming, van storm en regen naar zonneschijn en vogelzang. Kinderen kunnen vol verwondering genieten van het magische schouwspel van de tuin en zijn prachtige muziek. Voor de oudsten binnen deze groep openen de groei- en veranderprocessen in de natuur een schat aan ontdekkingen en nieuwe kennis.

Visionaire Kunst: William Blake

8 november 2022

Visionaire kunst, een serie van vier lezingen Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen.

De derde lezing zal gaan over de intrigerende en soms bizarre beelden van William Blake. Hij maakte zijn schilderijen en bijzondere drukwerken omstreeks 1800. Hij was diep onder de indruk van de Amerikaanse en de Franse revolutie. Hij maakte zijn eigen mythologische verhalen en illustreerde die met vlammende beelden. Hij zei dat hij vaak onder de invloed was van visioenen, en gaf daarmee uiting aan een radicaal soort christelijk geloof met een sterke politieke spits. Blake geldt tegenwoordig als een van de grootste Britse kunstenaars.

Lunch en Film – Haarlem op Film

17 november 2022

Haarlem was in de vorige eeuw de filmstad van Nederland, een soort Hollywood aan het Spaarne. Het begon met filmfabriek Hollandia, de eerste filmstudio van Nederland. Maar ook het roemruchte Polygoon zetelde jarenlang op de Koudenhorn, en ook Multifilm was nationaal bekend. Er is dan ook ongelooflijk veel gefilmd in en rond de stad, maar er is nog nooit een poging gedaan om met al die filmschatten op zoek te gaan naar wat Haarlem tot Haarlem maakt.

Haarlem op Film, wordt een spannende zoektocht naar de ziel van de stad, met materiaal uit een hele eeuw, aangevuld ook met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Die oogst is wonderlijk groot en prachtig. Filmmaker Erik Willems zag het maken van Haarlem op film als een soort inburgeringscursus toen hij ruim twee jaar geleden in de stad kwam wonen.

Première: Dans & Docu #Metoo

18 november 2022

De bekende hashtag #metoo die viral ging in vele landen heeft ertoe geleid dat veel mensen begonnen te praten over het ervaren van seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik. Geïnspireerd door deze #metoo beweging hebben de dansers van Dance in Art (DiA), choreograaf Martine van Santen en filmmaker Sophie Koster hun krachten gebundeld. Hieruit is een krachtige dansfilm ontstaan over de strijd die slachtoffers van binnen voeren. In de film komen naast dans ook verschillende ingesproken teksten van slachtoffers langs.

Deze avond bestaat uit de première van de dansfilm, een dansvoorstelling van DiA en gastspreekster Sara Dekker. Sara zet haar expertise en ervaringsdeskundigheid in om taboes te doorbreken en kennis over traumaseksualiteit te vergroten. Met haar platform The Safe Space Club informeert zij samen met ervaringsdeskundigen en experts over traumaseksualiteit. De #Metoo dansfilm heeft al verschillende awards gewonnen, o.a. bij Short Film Factory (USA), Paris Play Film Festival en LAFA (Los Angeles). Maar nu is dan eindelijk de première in Nederland, exclusief bij Verhalenhuis Haarlem!

Jubileumconcert Popkoor Zingsation

19 november 2022

Popkoor Zingsation bestaat vijf jaar en dat al twee jaar! We waren er helemaal klaar voor om dit te vieren toen een virus ervoor zorgde dat alles stil kwam te liggen en dus ook onze gezellige repetities. We hebben de draad weer opgepakt en man wat hebben we hier een zin in. Al onze hits en mooie luisterliedjes van de afgelopen vijf jaar komen aan bod. Met gastmuzikanten hopen we er weer een mooie show van te maken. Je bent van harte welkom en met ons mee te zingen en meedansen mag altijd.

Visionaire kunst: Symbolisme

22 november 2022

Dit najaar zal Kick Bras een serie van vier lezingen houden over visionaire kunst. De lezingen zijn apart te volgen, maar het is boeiender om ze alle vier te volgen.

De vierde lezing gaat over de kunst van het symbolisme. Deze stroming vanaf ongeveer 1880 tot 1920 kan gezien worden als de laatste stroming in Europa die tot een alomvattende visie op het leven wilde komen. Onder indruk van het materialisme van de industriële revolutie wilde men in de kunst opnieuw ruimte geven aan een visionaire blik op spirituele waarden.

Centrum voor leven met kanker: Inloophuis Kennemerland

7 maart 2023
Het inloophuis is een huiselijke plek voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Er is hier tijd en aandacht voor jou als gast. In Inloophuis Kennemerland vind je een luisterend oor, ondersteuning, lotgenoten, informatie en een breed aanbod aan ontspannende, sportieve en creatieve activiteiten.