Neem een kijkje in uw stadsdeel

Haarlem Ontmoet tijdens de Coronacrisis

De eethut; eten bezorgd voor €2,50 per maaltijd

1 oktober 2020

Iedere dag bezorgt De Eethut maaltijden aan huis voor € 2,50.

Tostietje met...

1 oktober 2020

Muziek, dans en goed gezeldschap.. Jawel, er kunnen weer tosti's gegeten worden in Binnensteeds!

Donderdags om 12:30, natuurlijk wel met wat restricties, oa moet je je van te voren opgeven bij: ivleeming@haarlemeffect.nl in verband met beperkt aantal plekken. Kosten: 2 euro

kijk hier voor Tostietje met Facebook

Haarlem en Ik

1 oktober 2020
Samen met alle Haarlemmers maken we één groot kunstwerk voor de stad, bestaande uit honderden (duizenden?) kleine zigzagboekjes (leporello’s) die gevuld en ingeleverd samen de ‘vriendenbibliotheek’ vormen.

Een tragische reis

1 oktober 2020

Aan de hand van schilderijen en tekeningen van de in Haarlem geboren Henk Pander, een Nederlands/Amerikaanse beeldend kunstenaar, wordt het nog onbekende verhaal verteld van een tragische gebeurtenis uit de hongerwinter.

Hierbij komt een aantal kinderen van medewerkers van de firma Joh. Enschedé om het leven. Dit verhaal wordt aangevuld met verhalen van overlevenden en nabestaanden.

De Wezens van de Kathedraal

1 oktober 2020

Een museale tour via de torens en de daken tot in de crypte van de KoepelKathedraal van Haarlem.

Maak kennis met wonderlijke, fabelachtige mens- en dierfiguren die ons beschermen tegen onheil en waken over de stad. Bereid je voor op een monsterlijke belevenis. Wie de Wezens leert kennen, zal nooit meer zomaar langs de kerk lopen, maar er altijd even naar omhoog kijken.

De Tafel Van Veel

1 oktober 2020

Schuif je gezellig (weer) een keertje aan bij De Tafel Van Veel? Elke dinsdag en donderdag schuift een aantal Haarlemse horecaondernemers in Haarlem de tafels aan elkaar en serveert voor maximaal 10 euro een 'daghap'. Iedereen mag aanschuiven.

Heb je zin om mensen te ontmoeten? Gewoon gezellig een hapje eten en bijkletsen. Óf neem iemand mee die eigenlijk wel van een gezellig hapje eten houdt. Het kan allemaal en het is elke keer gezellig sfeervol. En lekker natuurlijk! 

Sjoelen

1 oktober 2020

Ook sjoelen is bewegen. De sjoelclub van Trefpunt 't Trionk is al jaren actief.

Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Fête de famille

1 oktober 2020

In deze dramatische komedie speelt Catherine Deneuve oma Andréa. Onverwacht komt haar oudste dochter op haar verjaardag en schopt flinke stennis. “Vandaag is mijn verjaardag en ik zou het fijn vinden als we alleen over vrolijke dingen kunnen praten”.

Een familiereünie ter gelegenheid van Andrea’s zeventigste verjaardag verloopt anders dan verwacht. Andrea heeft namelijk geen rekening gehouden met de verrassende komst van haar oudste dochter, de altijd onvoorspelbare Claire. Zij was de afgelopen drie jaar niet in beeld en is vastbesloten het feestprogramma op te schudden en behoorlijk wat chaos binnen de familie te veroorzaken. Een spel waarbij iedereen naar elkaar kijkt. Wie spreekt de waarheid en wie niet?

Workshop: Goed in gesprek, luisteren met aandacht.

1 oktober 2020

In deze workshop komen de verschillende facetten van het voeren van een goed gesprek in vogelvlucht aan de orde. We gaan onder meer in op de grondhouding bij het bieden van een luisterend oor, verschillende soorten gesprekken en de verschillende fasen in een gesprek.

Inhoud: De workshop heeft de volgende focus:

* Brainstormen: wat is er nodig voor een goed gesprek? Aan de hand daarvan de grondhouding bespreken, die een voorwaarde is voor luisteren en een prettig contact.

* Vijf fasen van een gesprek (herkennen en inzetten), ondersteund met fragmenten.

* Hoe neem je de leiding/regie in het gesprek?

* Theorie regie in het gesprek: Hoe leid je een gesprek in goede banen, hoe geef je storingen in de communicatie (herhalingen, impasse, discussie, emoties, chaotische/slechte sfeer) een wending?

Tijdens de workshop oefen je met praktijksituaties waarin de grondhouding, vijf fasen en/of interventies. Deze workshop wordt verzorgd door Nanette Grippeling van De Luisterlijn.

Delftwijk City!!

1 oktober 2020

Ben je bezig met muziek, rappen, zingen of ben je een singer-songwriter? En zou je graag een keer opnames willen maken in een studio? Neem dan contact met ons op studiodwc@gmail.com of kom gewoon een keertje langs op maandag, woensdag of donderdag van 15:00 – 21:30. Luister ook eens naar onze SoundCloud.

150 maal de Kathedraal

1 oktober 2020

In het KathedraalMuseum is een tentoonstelling van unieke historische ansichtkaarten te bewonderen.

Fluisterende huizen in de Leidsebuurt

1 oktober 2020

Fluisterende huizen is een theatrale wandeling over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Diabetes Challenge

1 oktober 2020

SportSupport organiseert vanaf donderdag 17 september gedurende 10 weken een Diabetes Challenge.

Spinnin’ Thursdays in Flinty’s!

1 oktober 2020

Flinty’s biedt de ruimte voor dj’s om te oefenen.

Open Maaltijd

1 oktober 2020

Het Open Huis in Schalkwijk verzorgt een maaltijd voor buurtbewoners.

Sport in de Wijk Haarlem-Noord

1 oktober 2020

Gratis een fun middag vol sporten voor jeugd tussen de 5-15 jaar.

Babbelbad Taalcafé

1 oktober 2020

Dutch Language Café.

Buurtmaaltijd in Schalkwijk

1 oktober 2020

Buurtgenoten ontmoeten en gelijk genieten van een avondmaaltijd bij Koopjes & Koffie.

Anderhalve (m)eter

1 oktober 2020

HELAAS GEANNULEERD

Als je dan toch op afstand moet blijven, dan kun je er maar beter iets lekkers bij nemen toch? De Grote Bavo is het decor van een heerlijke en uitgebreide high tea! Ontmoet nieuwe mensen of ontmoet mensen opnieuw op een andere manier onder het genot van allerlei lekkers. Zoek naar verbinding in een tijd waar die verbinding steeds lastiger is.

Fotowedstrijd. Hoe ziet eenzaamheid eruit?

1 oktober 2020

Fotowedstrijd. Hoe ziet eenzaamheid eruit? Wanneer jij denkt aan eenzaamheid – wat zie jij dan voor je? Is dat een mens, iets uit de natuur, iets wat ontbreekt, is het een symbool? Maak een foto van wat jou doet denken aan eenzaamheid en stuur ons deze foto. Uit alle inzendingen kiezen we 3 foto’s die we tonen op verschillende bekende Haarlemse social mediakanalen, de website www.haarlemontmoet.nl en in de nieuwsbrief van de Coalitie Haarlem Ontmoet.

Hartewens zwerft door de stad

1 oktober 2020

HELAAS GEANNULEERD

In de week tegen de eenzaamheid zwerven twee grote harten door de stad. De harten halen wensen van mensen op, maar brengen ook vraag en aanbod samen. Vrijwilligers van BUUV helpen bij het plaatsen van de (lokale) wensen en het aanbod van diensten. Onze podcast interviewer haalt verhalen op van mensen. Het resultaat is een mooie podcast met verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Elk verhaal mag er zijn, ook jouw wens of verhaal. Op zaterdagochtend 3 oktober staan de harten in de stadsbibliotheek. Voor het tijdstip en waar nog meer harten te vinden zijn kijk op www.haarlemontmoet.nl. Fijn als jij ook je verhaal wilt delen.

Kom je ook een kaartje schrijven?

1 oktober 2020

We sturen elkaar veel minder kaartjes dan vroeger. Terwijl het toch zo leuk is om af en toe zo'n klein cadeautje in de brievenbus te vinden, toch!? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid willen we zo veel mogelijk kaarten versturen naar mensen die wel een glimlach op hun gezicht kunnen gebruiken. Kom je ook een kaartje schrijven?

livestream; in gesprek over eenzaamheid

1 oktober 2020
In de week van 1 tot 8 oktober is het 'De week van de eenzaamheid'.
Tijdens de Livestream van het Vrijwilligerscentrum zullen diverse mensen aan tafel zitten om over eenzaamheid te praten.
Hoe signaleer je eenzaamheid? Zijn jongeren ook eenzaam?
Wat is eenzaamheid nou eigenlijk precies en wat doet het met je? Er worden adviezen gegeven en er wordt stilgestaan bij hoe je relaties aangaat en onderhoudt.

BiebBouwers Minecraftchallenge #5

1 oktober 2020

Ga de uitdaging aan en bouw een Bunker!

De Managers

1 oktober 2020

Steigerend weerwoord op de macho vergadercultuur

In een wereld van maatpakken, flip-overs,stokpaardjes, powerpoints en flesjes Spa vergaderen vijf witte managers op een gehuurde locatie. Hoe moet het verder met de wereld, de mensheid, de zaak,dit team, de productpresentatie van volgende week dinsdag? Is de man, pardon de mens, in staat aan een vergadertafel tot zinvolle oplossingen te komen? De Managers is een even hilarische als schrijnende voorstelling over macht en al haar rituelen door de vijf vrouwen van performance collectief La Isla Bonita.

 

 

Bakkie in de Buurt in Schalkwijk

1 oktober 2020

Leer je buren kennen met een kopje koffie/thee en iets lekkers van de Buurttuk.

Graffiti-kijken vanaf de bank

2 oktober 2020

In het kader van de expositie ‘Graffiti, cultureel erfgoed van de stedelijke omgeving’ in het ABC zou vanavond de documentaire ‘Strijd met verf en inkt’ (Style Wars), worden vertoond én toegelicht door Dutch Graffiti Library. Dat kan helaas niet doorgaan maar niet getreurd! Kijk nu – 'corona-bestendig' - vanaf je bank deze bijzondere documentaire en lees de toelichting!

Buurtborrel Leidsebuurt

2 oktober 2020

Iedere eerste vrijdag van de maand is er in de Leidsebuurt de vrijdagmiddag buurtborrel.

Lunchconcert in de Grote of St.-Bavokerk

2 oktober 2020

Op de vrijdag en zaterdag organiseert de Grote of St.-Bavokerk lunchconcerten.

Yoga 55+

2 oktober 2020

Yoga is een bewustwordingsproces.

Disco Eksjun

2 oktober 2020

Dansen en ontmoeten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Sport in de Wijk Schalkwijk

2 oktober 2020

Gratis een fun middag vol sporten voor jeugd tussen de 5-15 jaar.

SOOS Binnensteeds

2 oktober 2020

Hoeraaah, de Soos is om de week weer open!!! Gewone tijden, dus van 19:30 tot 21:30. BELANGRIJK: Je moet je wel aanmelden vantevoren. Doe dat via: ivleeming@haarlemeffect.nl

Facebook

Pimp een auto van Kennemerhart

2 oktober 2020

Pak je kans om te tekenen op een heuse auto in winkelcentrum Schalkwijk!

Paul Herber in winkelcentrum Schalkwijk

2 oktober 2020

Paul Herber, bekend van The Voice Senior, komt langs in Schalkwijk.

Wandeling langs bijzondere plekken van Haarlem

2 oktober 2020

HELAAS GEANNULEERD

Voel je je weleens eenzaam en heb je behoefte andere mensen te ontmoeten? Of leg je juist gemakkelijk contact? Wandel dan mee op vrijdag 2 oktober om 14.00 uur met een van de gidsen van het Gilde Haarlem langs de bijzondere plekken in het centrum van de stad. Onderweg is er voldoende ruimte om met elkaar kennis te maken. De groep is niet groter dan 6 personen, dus geheel coronaproof.

Wandelen met het SIG

2 oktober 2020

HELAAS GEANNULEERD

Als je je alleen of eenzaam voelt, kan bewegen helpen om je wat beter te voelen. En samen wandelen kan natuurlijk ook heel gezellig zijn! Dat doen de deelnemers van SIG Sportief Haarlem-Noord iedere maand met elkaar. In de week tegen de eenzaamheid is er op vrijdag 2 oktober een wandeling van ongeveer een uur en die lopen we graag met buurtbewoners.

Taalsoos in Schalkwijk

2 oktober 2020

De Taalsoos is voor iedereen die wil oefenen met praten in het Nederlands.

Thuisbuis op YouTube

3 oktober 2020

Of het nou gaat om ontspannen, bewegen, tekenen of koken. Je vindt hier allerlei interessante filmpjes waar je mee aan de slag kan!

Kinderboekenweek: Kiekeboe!

3 oktober 2020

U kent ze wel, de allereerste voorleesboekjes van stof. In de voorstelling Kiekeboe maken de kinderen die mee in het supergroot! Ontmoet olifant, schaap, kikker en uil in een verrassend aaibaar decor waar van alles aan te ontdekken valt. Laat je meevoeren in deze stoffen wereld voor de allerkleinsten.

Een beeldende, lichte en muzikale voorstelling over hoe fijn het is om te verstoppen en daarna weer tevoorschijn te komen. Een verhaal over verlegenheid, nieuwsgierigheid en het plezier in spelen. Na de voorstelling kunnen de kinderen in en met het decor spelen.

Antiekmarkt

3 oktober 2020

Ook in 2020 zijn er weer op diverse zaterdagen antiekmarkten op de Dreef in Haarlem.

Diep in de zee

3 oktober 2020

Deze voorstelling speelt zich af in het bijzondere 'Onderzeeland'. Dit land ligt diep in de zee... De stoere Haai zit in het visrestaurant en geniet van heerlijke inktvisringen. Op dat moment komt Inky, de inktvis binnen gedanst.

De stoere Haai is op slag verliefd op de mooie, lieftallige inktvis! Maar kunnen een haai en een inktvis wel vriendje en vriendinnetje met elkaar zijn...?

Koffiemiddag in Schalkwijk

3 oktober 2020

Ontmoet buren onder het genot van een kopje koffie/thee bij Koopjes & Koffie.

De Gouden Verhalentafel

3 oktober 2020

Creatieve tekenworkshop voor jong en oud over hobby’s en interesses.

Bavodag

3 oktober 2020

Gratis toegang, muziekoptredens en boekpresentaties in de Grote of St.-Bavokerk.

Nostalgie TV op YouTube

4 oktober 2020

Voor onze ouderen zonder bezoek in verzorgingshuizen, mensen die alleen thuis zitten, maar ook gewoon liefhebbers, maak ik dagelijks een aflevering van Nostalgie TV. Ik draai plaatjes uit vervlogen tijden en vertel er kort iets over.

Kinderboekenweek: Net op tijd

4 oktober 2020

Het kinderboekenweekthema van dit jaar ‘en toen’ wordt prachtig uitgewerkt in een muzikaal verhaal met thema’s als opa en oma, verlies en dementie. Top verteltheater uit België met Stijn Wastijn en Tom van Outryve.

Praat/luistercafé KBO/PCOB

4 oktober 2020

Op zondag middag 2 augustus 2020 van 14-16 uur starten wij weer met ons maandelijkse Praat/luistercafé bij restaurant Vooges centraal aan de achterkant van het station Haarlem. Op 1.5 m afstand weliswaar in de bibliotheek boven. Mondkapje is niet verplicht. Maximum aantal bezoekers 30 personen. Eigen bijdrage 2,00

Herfstmarkt in de Haarlemmer Kweektuin

4 oktober 2020

NME Haarlem organiseert de jaarlijkse Herfstmarkt met als thema ‘duurzaam doen, duurzaam oogsten’.

Flinty’s Jam!

4 oktober 2020

Samen muziek maken en medemuzikanten ontmoeten.

Lekkernij maken voor jouw huisdier

4 oktober 2020
Leer meer over geschikte groenten voor jouw vegetarische huisdier.

Training: Blik op jezelf: aan de slag met je kernkwaliteiten

5 oktober 2020

Een training die voor iedereen interessant is. Je ontdekt jouw kernkwaliteiten (waar ben jij nu echt goed in?) en hoe deze kwaliteit effectief in te zetten. Dat is immers fijn werken! Maar welke valkuilen zijn er en wat te doen om hier niet in te vallen? Bijvoorbeeld: als je "oog voor details" hebt (kwaliteit), hoe voorkom je dan dat je doorschiet in "pietluttig gedrag" (valkuil). En waarom kunnen mensen zich zo irriteren aan het gedrag van een ander? juist van zo'n persoon, jouw zogenaamde "allergie", kun je veel leren! Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van een ander, ga je jouw kernkwaliteiten beter benutten! Deelnemers zijn na afloop van de training in staat hun kwaliteiten effectiever in te zetten omdat ze inzicht hebben gekregen in hun eigen gedrag en dat van een ander. Hierdoor worden valkuilen en conflicten gemeden en wordt effectiever en met meer plezier en energie gewerkt! Deze workshop wordt gegeven door Norbert Engels van Norbert Engels Coaching en Sportmassage.

Concert (1e sessie): Duo Sun-Mi Hing & Alistair Payne

5 oktober 2020

Sun-Mi Hong en Alistair Payne die een duo vormen, is bijna net zo voorspelbaar als de zonsopgang. Met een lange staat van dienst in een breed scala aan projecten en als partners die samen de drijvende kracht vormen voor het Sun-Mi Hong Quintet, is dit paar buitengewoon gevoelig voor elkaars idealen in het leven en in de muziek.

Frans conversatie

5 oktober 2020

De Eethut lunchmaaltijd op maandag

5 oktober 2020

Iedere maandag samen lunchen in Haarlem Oost.

Muziekgroep Binnensteeds

5 oktober 2020
Samen zingen geeft energie en plezier. We zingen canons, (meer)stemmige liedjes en improviseren. Kom en laat je stem horen, iedereen heeft er eentje! Het is een gezellige, gemengde groep.

Voorlopig wegens corona in de buitenlucht.
En op afspraak

Workshop: Een workshop opzetten? Zo gepiept!

6 oktober 2020

Werk je veel met vrijwilligers en wil je jouw kennis en vaardigheden met hen delen en het leren van elkaar bevorderen? Dan is een workshop een prima manier om meerdere mensen tegelijk te bereiken. Maar hoe zet je nou eigenlijk een workshop in elkaar en waar let je op?

Deze zaken komen allemaal aan bod aan de hand van de volgende onderwerpen:

* Welke leerervaring heb je nog op je netvlies staan? Leren: een kijkje door een andere bril

* Wat is leren?

* Leerstijlen in vogelvlucht; wat heb je eraan?

* Hoe pas je kennis van "leren" en "leerstijlen" toe in de opzet van je workshop?

* Welke smaakmakers versterken het leereffect?

Stadsorgelconcerten in de Grote of St.-Bavokerk

6 oktober 2020

De gemeente Haarlem organiseert tot begin oktober wekelijks concerten op het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk.

Workshop: Ondersteunend Vrijwilligerswerk

6 oktober 2020

Leer belangrijke vaardigheden die jou verder helpen in je contact met je cliënt. Doelstelling en inhoud: Een ervaren trainer (Andrea Vogelsanger) bespreekt en behandelt interactief diverse onderwerpen: Avond 1 * helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als ondersteunende vrijwilliger * hanteren van 'afstand en nabijheid' *gespreksvaardigheden Avond 2 * omgaan met grenzen en nee zeggen * feedback geven * werken als vrijwilliger tijdens Covid-19 Deze training is bedoeld voor (nieuwe) vrijwilligers die maatje zijn. Tijdsinvestering: 6 uur Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Maaltijd St. Antonius Kookt

6 oktober 2020

Het Open Huis in Schalkwijk verzorgt een maaltijd door St. Antonius Kookt.

Lotgenotengroep voor naasten met iemand met NAH

6 oktober 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor naasten met iemand met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).

De Kleine Chefkok

6 oktober 2020

Koken voor kinderen in Haarlem Oost.

Spaanse middag met La Nina

6 oktober 2020

Samen met het Trio Flambossa zingt La Nina Fado, Tango, Bossa Nova en Rumba.

Sjoelen Binnensteeds

6 oktober 2020
Kom gezellig sjoelen onder het genot van een koffie en een koekje.
Dinsdagen van 13.30 tot 15.30 uur in Wijkcentrum Binnensteeds.

2 euro per keer of 53 euro voor een jaar.
Wegens corona wel eerst aanmelden!

Workshop Slechthorendheid

6 oktober 2020

Slechthorendheid is een onzichtbare handicap. Als je niet alles kunt volgen wat er wordt gezegd kan dat een eenzaam gevoel geven. Daarom is het van belang dat degene die slechthorend is duidelijk aangeeft wat hij of zij nodig heeft om de ander goed te verstaan. Ook zijn er diverse hulpmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed zoals een schrijftolk of een brandalarm. Heb jij als hulpverlener te maken met slechthorende cliënten of bewoners, dan is het goed om te leren signaleren wanneer iemand slechthorend zou kunnen zijn. Wil je meer kennis opdoen over slechthorendheid, communicatietips krijgen, de signalen leren herkennen en weten welke technische hulpmiddelen er allemaal zijn, kom dan naar de workshop Slechthorendheid die Wendelina Timmerman, hoorcoach en ervaringsdeskundige geeft.

De Eettafel Leidsebuurt

6 oktober 2020

Gezellig met elkaar eten in het Badhuis.

Quilten in Trefpunt 't Trionk

7 oktober 2020

Dit is geen cursus, maar de leden van de groep leren van elkaar. U maakt uw eigen werkstuk. Ieder neemt eigen materiaal mee. Het is gezellig om elkaar verder te helpen en ideeën uit te wisselen. U bent van harte welkom.

Geef je eigen Lego-feestje!

7 oktober 2020

Bouw op jouw partijtje je eigen Lego Droomhuis, Brug, Voetbalstadion, Boerderij, Toren, Kasteel, Pretpark, Stad...

Yoga op de woensdagavond

7 oktober 2020

Yoga is een bewustwordingsproces.

Schilderen

7 oktober 2020

Zet je fantasieën op doek en laat die creatieve geest los

Lotgenotengroep voor mantelzorgers die zorgen voor hun ouder(s)

7 oktober 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor mantelzorgers die zorgen voor hun ouder(s).

Koffieochtend in Schalkwijk

7 oktober 2020

Ontmoet buren onder het genot van een gratis kopje koffie/thee bij Koopjes & Koffie.

Gouden Boeken in Schalkhart

7 oktober 2020

Kunstenares en trainer/coach Eva Durlacher begeleidt u in het maken van een prachtig, persoonlijk naslagwerk.

Tekenen met Sanne te Loo

7 oktober 2020

Sanne te Loo vertelt hoe ze werkt en je gaat daarna zelf tekenen.

Schatten van de bieb

7 oktober 2020

Ga mee op ontdekkingsreis door de geschiedenis in het Noord-Hollands Archief!

Sport door! bij SV Olympia

7 oktober 2020

Fitnessuurtje bij SV Olympia door SportSupport.

Recreatief Walking Voetbal

7 oktober 2020

Iedere woensdagochtend buiten een balletje trappen bij SV Olympia.

Workshop: Hoe begeleid je groepen kinderen/jongeren (groepswerking)

8 oktober 2020

https:https://www.haarlemvoorelkaar.nl/cursusaanbod//www.haarlemvoorelkaar.nl/cursusaanbodWerkzaam zijn met kinderen en/of jongeren wordt vaak als dynamisch en afwisselend ervaren. Met het begeleiden van kinderen en/of jongeren in een groep kun je voor uitdagende en inspirerende situaties komen te staan. Iedereen is immers uniek! Met mijn kennis en ervaringen laat ik je graag kennismaken met de binnenwereld van kinderen en jongeren en de invloed hiervan binnen een groep. Dit in combinatie met ruimte voor het delen van elkaars ervaringen en eventuele tips. De onderwerpen die o.a. bod komen zijn: - hoe ga je om met weerstand en voorkom je escalatie? - groepswerking/druk (sociaal en emotioneel) - vraagtechnieken - verbale en non-verbale communicatie - actief en empatisch luisteren - hoe kom jij over op de ander? (wat neem jij mee?) - praktijksituaties

David Rijser – De klacht van Polymephus

8 oktober 2020

Lezing over het fameuze decoratieprogramma en de tuinen van Villa Farnesina in Rome.

Workshop Eenzaamheid signaleren

8 oktober 2020

Eenzaamheid signaleren, hoe doe je dat? Welke hulp kun je bieden? Wat helpt en wat helpt niet? Wanneer treedt eenzaamheid op en hoe komt iemand er weer uit? Wat zijn mogelijkheden en grenzen van begeleiding. In deze workshop leer je veel nuttigs over eenzaamheid (bij jezelf en bij een ander) en over hulp die daarbij wel of niet zinvol is.

Kunstschatten van Schalkstad

9 oktober 2020

Een weekend lang diverse culturele activiteiten in Schalkwijk.

Bakkie in de Buurt in Haarlem-Oost

9 oktober 2020

Leer je buren kennen met een kopje koffie/thee en iets lekkers van de Buurttuk.

Mia and the White Lion

10 oktober 2020

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als de mooie witte leeuw Charlie wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met de witte welp. Dat geeft haar leven weer kleur.

Na drie jaar wordt Mia’s leven opnieuw opgeschud als ze een geheim ontdekt dat haar vader verborgen houdt. Verontrust door de gedachte dat Charlie in gevaar zou kunnen zijn, besluit Mia weg te lopen en de boerderij en haar familie achter te laten. Samen met Charlie begint ze aan een epische tocht over de wilde Afrikaanse savanne, op zoek naar een ander land waar Charlie veilig en in vrijheid kan leven. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Music & More

10 oktober 2020

Dansen en gezellig kletsen voor iedereen met een verstandelijke beperking van 12 tot 20 jaar.

Monumentale bomen op de begraafplaats

10 oktober 2020

Een wandeling op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan.

Wandeling door Oud-Schoten

10 oktober 2020

Vanaf Het Verhalenhuis Haarlem wandelen naar Schoten.

Voorstelling 'Echt wel!'

11 oktober 2020

‘Echt wel!’ is een humoristische voorstelling over jokken, vriendschap en jezelf zijn van het wervelende theaterduo Koek en Ui.

Sam is een echte jokkebrok. Ze jokt over van alles. Eigenlijk spreekt ze zelden de waarheid. Ze vertelt leugen na leugen. Maar is het wel verstandig om te liegen? En wat gebeurt er als je zo vaak jokt? “Ik ben in alle landen van de wereld geweest. Ik kan wel 10 meter hoog springen. Mijn scheetjes ruiken naar worteltjestaart. Ik ren sneller dan een cheeta. Ik ben familie van een koning. Ik heb gevochten met krokodillen. Ik ben de slimste persoon op aarde.”

Echt Wel!

11 oktober 2020

‘Echt wel!’ is een humoristische voorstelling over jokken, vriendschap en jezelf zijn van het wervelende theaterduo Koek en Ui.

Sam is een echte jokkebrok. Ze jokt over van alles. Eigenlijk spreekt ze zelden de waarheid. Ze vertelt leugen na leugen. Maar is het wel verstandig om te liegen? En wat gebeurt er als je zo vaak jokt? “Ik ben in alle landen van de wereld geweest. Ik kan wel 10 meter hoog springen. Mijn scheetjes ruiken naar worteltjestaart. Ik ren sneller dan een cheeta. Ik ben familie van een koning. Ik heb gevochten met krokodillen. Ik ben de slimste persoon op aarde.”

Tijdreis door Haarlem

11 oktober 2020

Theatrale stadswandeling door Haarlem.

De Paddestoelmannetjes (4+)

12 oktober 2020

Jeugdtheater door Marijke Kots en Slakje Dibbertje Dib.

Workshop: Signaleren Eenzaamheid

13 oktober 2020

In deze workshop informeert cliëntadviseur Charlotte Turksma van Welzijn Bloemendaal u over verschillende soorten signalen van eenzaamheid. Denk aan de sociale, lichamelijke, psychische en gedragsmatige signalen. Zij gaat in op de begrippen eenzaamheid en sociaal isolement. Er worden tips gegeven over gesprekstechnieken, wanneer u eenzaamheid signaleert en er is ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Filosofie Café – Helden van Nu

13 oktober 2020

Een gesprek met Pauline Seebregts over moed, angst en vertrouwen.

Inloopochtend Seniorweb

14 oktober 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘slim omgaan met wachtwoorden’.

Debat: Het ontspannen centrum: Ateliers voor kunstenaars in lege winkelruimtes?

14 oktober 2020

Tijdens de Corona Lockdown waren de buurten van Haarlem verlengde huiskamers. We dronken koffie op een pleintje, we wandelden en fietsten in de eigen buurt. De stad was ontspannen, zonder verkeerslawaai en overvolle winkelstraten. Met de ontspanning kwam een herwaardering voor kleinschaligheid. De Pletterij onderzoekt in vier debatten of we iets van de aangename ontspanning en kleinschaligheid in de tijd ná Corona kunnen behouden.

Tijdens dit debat bespreken wij het ontspannen centrum: ateliers voor kunstenaars in lege winkelruimtes?

Parkinson Café Haarlem & Omstreken

14 oktober 2020

Informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson en voor mensen die daar in hun omgeving mee te maken hebben.

Gespreksgroep Verder na Verlies Haarlem

14 oktober 2020

De gespreksgroep Verder na Verlies is een doorlopende praatgroep. En is voor iedereen die een naaste heeft verloren, daar een weg in wil vinden en het verlies op een draagbare manier in het leven wil meenemen. Onder professionele begeleiding worden thema's rondom rouw en verlies besproken. Naast de informatie die wordt gedeeld is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

SportInstuif Schalkwijk

14 oktober 2020

Coole sporten in de Spaarnehal.

SportNite

15 oktober 2020

Speel Fortnite in het echt.

Lunch & Workshop – In Balans

15 oktober 2020

Blijf stevig op uw benen staan met deze workshop valpreventie.

Moderne Kunst en Joodse Mystiek – Kiefer

15 oktober 2020

Lezing over kunst en spiritualiteit uit de twintigste eeuw.

Life, Animated

16 oktober 2020

Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmend verhaal en een terechte winnaar van Sundance.

Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films. Wanneer zijn vader op een dag de pop van Iago, de papegaai uit Alladin pakt en in die rol tegen Owen begint te praten, antwoordt Owen hem plots met een zinnetje uit de film. Een keerpunt voor Owen en zijn familie. Owen leert zich uit de drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent, de rest van de familie neemt op hun beurt de rollen over van Disney-figuurtjes. De tekenfilms maken een weg vrij die lang als voorgoed gesloten werd beschouwd. Owen en de wereld rondom hem leren elkaar begrijpen. Met zijn uitgebreid arsenaal aan verhalen en dialogen maakt Owen zich klaar om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft.

 

Seeker Solo

16 oktober 2020

Intieme en persoonlijke solo over de zoektocht naar waarheid

SEEKER※SOLO is een van de meest intieme en persoonlijke voorstellingen die de Braziliaanse dansmaker Samir Calixto tot nu toe maakte. In deze door hemzelf gedanste solo, waarin hij na tien jaar afscheid neemt van Korzo als zijn thuisbasis, maakt hij een reis zoals zovelen voor hem: die van de zoektocht naar de waarheid. SEEKER※SOLO raakt aan de kern van Calixto’s werk, namelijk het begrijpen van mensen als deel van een groter geheel.

What Will People Say

17 oktober 2020

De in Oslo geboren regisseur Iram Haq werd als veertienjarig meisje door haar ouders gekidnapt en gedwongen anderhalf jaar in Pakistan te wonen. Als maker van het drama What Will People Say weet ze dus waar ze het over heeft. De zestienjarige Nisha groeit op in Noorwegen, maar haar ouders zijn Pakistaans. Dat betekent schipperen tussen twee culturen. Thuis is Nisha de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat, is ze een doorsnee Noorse tiener.

Vanaf het begin voel je de onderhuidse dreiging die dit leven voor Nisha met zich meebrengt. De jonge actrice Maria Mozdah zet Nisha neer als een meisje dat verbijsterd en wanhopig is en probeert te overleven zonder in een gearrangeerd huwelijk te belanden. De vader worstelt op zijn manier met de wirwar van vooroordelen, schaamte en verwachtingen; hij is radeloos. We zien hoe hij oprechte genegenheid voor zijn dochter voelt, maar niet opgewassen is tegen de groepsdruk van de Pakistaanse gemeenschap. Geleidelijk ontpopt What Will People Say zich als een vader-dochtertragedie die geen gemakkelijke oplossingen kent.

 

Toneelgroep Vondel – Na de vrede

18 oktober 2020

Geschreven door Jos Ahlers, gebaseerd op de ontroerende oorlogsherinneringen van zijn vader Gerhard Ahlers. In ‘Na de Vrede’ wordt een spannend spel gespeeld met werkelijkheid en verbeelding. Daders en slachtoffers van toen raken in gesprek met familieleden die nu leven. De conclusie: voor sommige mensen begint de oorlog pas na de vrede.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog heerst chaos in Nederland. De bezetter trekt zich terug. De bevrijder is nog niet gearriveerd. Goed en fout, loyaliteit en eigenbelang, geloof en wanhoop strijden om voorrang. Op een avond vlak voor de bevrijding verschijnt een SS-officier in de dorpspastorie van Pastoor Beumer. Wat is de reden van zijn bezoek? Heeft het te maken met de jonge onderduiker? De keuzes die tijdens die duistere avond worden gemaakt, klinken nog generaties door.

Concert: Grondstoff

19 oktober 2020

De eerste keer dat gitarist Timon Koomen, bekend van jazz-trio Kapok, en de veelzijdige Haarlemse drummer Gustan Asselbergs samenspeelden klikte het zo goed dat ze ter plekke besloten om een project te starten. Samen met de virtuoze en gelauwerde harpist Remy van Kesteren sloegen zij de handen ineen om een nieuw trio te vormen.

Grondstoff speelt composities van Koomen, die zowel humoristische als bevreemdende elementen bevatten. De combinatie van harp, gitaar en drums brengt een uniek klankpalet met zich mee. Het orkestrale geluid van Van Kesteren, het solide drumwerk van Asselbergs en het sferische gitaarspel van Koomen resulteren in klankwerelden die dan weer uitbundig en dan weer impressionistisch zijn. Grondstoff is een verfrissend bodemonderzoek naar nieuwe muzikale verbindingen, waarbij samenspel, klank en sfeer centraal staan.

Inloopspreekuur fundering

20 oktober 2020
Vanaf 18 februari 2020 start een maandelijks inloopspreekuur in het Badhuis (Leidseplein 49). Hier kunt u terecht voor begeleiding en voor vragen over funderingen.

Inspiratiecafé

20 oktober 2020

Een ontmoeting tussen kunstenaars en publiek.

Workshop: Wat is een verstandelijke beperking? (Let op nieuwe datum!! i.p.v. 14 april 2020)

21 oktober 2020

In deze workshop wordt er stilgestaan bij wat een verstandelijke beperking precies inhoudt. Welk gedrag kom je tijdens het vrijwilligerswerk tegen en wat zou hier aan ten grondslag kunnen liggen? Na wat algemene informatie komen achterliggende oorzaken van gedragingen en reacties middels praktijkvoorbeelden aan bod.

Training: Omgaan met conflicten en lastig gedrag.

22 oktober 2020

De training 'omgaan met conflicten en lastig gedrag' leert je handig om te gaan met conflicten. Daarmee wordt bedoeld dat je leert conflicten en lastig gedrag in een vroeg stadium te herkennen en escalatie in situaties waarin de belangen van de klant en de vrijwilliger schijnbaar tegengesteld zijn, te voorkomen. De training gaat dus over het voorkómen van agressie. Conflicten en lastig gedrag doen zich vooral voor in situaties waarin de klant iets wil dat jij hem niet kunt geven, iets doet dat niet is toegestaan of iets moet doen wat hij niet wil. Dergelijke situaties noemen wij 'conflictgevoelig'.

In de training leer je:

* conflictgevoelig en lastig gedrag snel te herkennen en bij te sturen;

* een assertieve en klantgerichte houding aan te nemen in escalatiegevoelige situaties;

* verbaal conflictgevoelig gedrag om te buigen naar meer gewenst gedrag;

* persoonlijke grenzen en grenzen van de organisatie aan te geven als de ander te ver gaat.

Mijn Vader

23 oktober 2020

Een ontroerende en oergeestige voorstelling naar het boek van Toon Tellegen

Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos maakte al vier voorstellingen samen met meesterverteller Toon Tellegen. Mijn Vader was destijds hun eerste samenwerking, een grappig en ontroerend verhaal over het missen van een dierbare. Jozef is een dromerige jongen die in zijn fantasie voor het eerst zijn vader ontmoet. Maar wat is een vader eigenlijk?

Stilte festival: Golfje zoekt zee

24 oktober 2020

Het Stilte Festival wordt in het weekend van 23 t/m 25 oktober gehouden in Verhalenhuis Haarlem. En wat geeft meer rust en stilte dan… de zee! Deze voorstelling voor de allerkleinsten gaat ook over verdwaald zijn en de weg weer terug vinden en wordt gespeeld door Theatergroep Krijt.

Informatiebijeenkomst: Vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond.

26 oktober 2020

Veel werknemers binnen organisaties vinden het lastig om te werken met vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond. Tijdens deze informatiebijeenkomst maak je kennis met een ervaringsdeskundige die uitleg kan geven over zijn eigen ervaring binnen vrijwilligersland. Het doel van de bijeenkomst is nieuwe inzichten te krijgen en zo nodig koudwatervrees weg te nemen voor het werken met deze doelgroep. De do's en don'ts worden besproken en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen. Aan het eind van de bijeenkomst krijg je handvatten mee hoe te werken met vrijwilligers met deze achtergrond.

Workshop: Burn Out

28 oktober 2020

Je bent (bijna) burn out, of herstellende van een burn out. En nu? Hoe ga je op een gezonde manier om met je energie, met alle bezigheden in je leven? Dit heeft alles te maken met balans, en grenzen voelen en in acht nemen. Maar hoe doe je dat?

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* In de groep eigen voorbeelden en mogelijke oplossingen bespreken

Lotgenotenochtend Verder na Verlies Haarlem

28 oktober 2020

Tijdens de lotgenotenochtend Verder na Verlies kunnen nabestaanden in een informele sfeer tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen en ideeën delen. Iedereen die te maken heeft met het verlies van een dierbare is van harte welkom. Ook wanneer het verlies al langer geleden is.

Training: Invloedrijk communiceren

29 oktober 2020

Communiceren, we doen het allemaal maar zo eenvoudig is het nog niet. Hoe vaak doen we niet ons best om onze “boodschap” over te brengen en dan te constateren dat de ander daar “geen boodschap” aan heeft? Ligt dat dan aan onszelf of aan de ander? Of juist aan allebei?

Inhoud:

In deze training gaan we met diverse communicatiestijlen aan de slag. Je leert welke communicatiestijlen er allemaal zijn en hoe deze toe te passen. Argumenteren, normen stellen, waarderen, betrekken, onthullen en visie delen zijn enkele vormen die de revue passeren. Na afloop van de training ben je in staat om te kiezen uit diverse communicatiestijlen en deze op het juiste moment in het gesprek in te zetten en je invloed te laten gelden. Je wordt zo een gesprekspartner die stevig in de schoenen staat en zijn doel in het gesprek weet te behalen!

Werkvorm:

Een aantal oefeningen in tweetallen en wellicht één plenaire oefening mits daar animo voor is. De oefeningen sluiten aan op de geleerde theorie. Na afloop delen we de uitkomsten met elkaar.

Kunstlijn 2020

31 oktober 2020
Van 31 oktober t/m 1 november bruist het in Haarlem! De stad verandert in een grote cultuurtempel waarin beeldende kunst centraal staat. Naast de verschillende exposities en open galerieroute zijn er nog vele andere culturele activiteiten.

Jaarlijks organiseert de Kunstlijn een toonaangevend evenement van én voor hedendaagse kunstenaars uit Haarlem en omstreken. Het eerste weekend van november zetten de deelnemers hun deuren open voor het publiek. Solo- en groepstentoonstellingen zijn te bezoeken in open ateliers, galeries en musea. Wat deze stad aan kwaliteit te bieden heeft op gebied van beeldende kunst is te zien op meer dan 150 (!) bijzondere locaties. De gangbare openingstijden op zaterdag en zondag zijn van 11.00 – 17.00 uur.

Kunstlijn Haarlem biedt de gelegenheid een kijkje te nemen bij de kunstenaar in zijn atelier. Daarnaast zijn er verrassende presentaties in galeries, musea, kerken, winkels, warenhuizen en meer! Al sinds 1985 stimuleert Kunstlijn Haarlem jaarlijks de verkoop van kunstobjecten. In 2020 vindt de 35e editie van Kunstlijn Haarlem plaats. Dit jaar word je via onze website en social media accounts weer gedurende het gehele jaar op de hoogte gehouden. Hou de website in de gaten. We zien je graag het eerste weekend van november!

The Big Walk

1 november 2020

Hondenliefhebbers van Nederland, opgelet! Hulphond Nederland nodigt alle honden en hun baasjes uit om deel te nemen aan The Big Walk 2020.

De derde editie van dit unieke evenement vindt op zondag 5 april plaats op het strand van Zandvoort. Vorig jaar waren ruim 300 honden en 600 wandelaars aanwezig voor de afsluiting van het strandseizoen voor honden. Inmiddels is The Big Walk uitgegroeid tot de grootste hondenwandeling van Nederland!

De poes met de witte vleugels en de man

3 november 2020

In de theatervertelling ‘de poes met de witte vleugels en de man’ speelt acteur Edo Douma het gelijknamige boek van zijn hand. Een op leeftijd zijnde aanlooppoes met artrose kiest een oudere man uit om voor haar te zorgen. De man zit bepaald niet op extra kosten van onderhoud en medische verzorging van een bejaarde kat te wachten. Toch neemt hij haar liefdevol op en al snel ontstaat tussen poes en man een zeer bijzondere band. Tot de dag daar is, dat de man met pijn in het hart het besluit moet nemen om Simone, zoals hij de poes genoemd heeft, te moeten laten inslapen.

De lezer ervaart in het verhaal, dat het volkomen legitiem is om over het verlies van een huisvriendje verdriet te mogen hebben. Maar vooral ook dat dierbare (what’s in a name) herinneringen aan onze speciale kameraadjes blijvend zijn. Een deel van dit verhaal wordt door de ogen van Poes Simone verteld.

 

Workshop: Anders-Om-Denken

3 november 2020

Soms lijkt het bij sommige situaties dat je maar één kant op kunt: de verkeerde! Je ziet alleen maar onmogelijkheden, beren op de weg, de tegenslag, het probleem... Vast-denken heet dat. Wil je leren hoe je ook door een andere bril naar situaties kunt kijken en de deur weer op een kier kunt zetten? Hoe je nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken of creëren.

Inhoud:

De workshop Anders-Om-Denken is gebaseerd op onder meer NLP en Oplossingsgericht Denken en geïnspireerd op 'De Kracht van je Gedachten' van Mireille Alberda en Omdenken van Berthold Gunster.

Aan bod komen:

* Theorie en uitleg technieken en methodieken

* Inbrengen van eigen vraagstukken

* Oefenen met andere deelnemers

* Elkaar tips geven

Lotgenotengroep voor naasten met iemand met dementie

3 november 2020

Ontmoetingsplek voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.

Lotgenotengroep voor mantelzorgers

4 november 2020

Ontmoetingsplek om ervaringen te delen voor mantelzorgers.

Workshop: Meer met muziek

5 november 2020

Er wordt gewerkt met de theorie 'Effect van muziek op het brein'. Verder worden er verschillende ideeën, tips en trucs met elkaar uitgeprobeerd en uitgewisseld.

Inhoud: Tijdens deze interactieve workshop ga je met elkaar ontdekken hoe je muziek kan toepassen in je vrijwilligerswerk op een laagdrempelige manier. Waar loop je in de praktijk tegenaan bij het inzetten van muziek en wat betekent muziek (maken of luisteren) voor jou?

Workshop: Presenteren kun je leren! (Presentatietechnieken)

10 november 2020

Voor de eerste keer een presentatie of voorlichting geven is altijd spannend. In deze workshop leer je hoe je een goede presentatie maakt, je jezelf presenteert voor een groep en hoe je eventuele spanning de baas blijft.

Inhoud van de workshop:

* Alles begint met de juiste voorbereiding: hoe doe je dit en wat heb je nodig?

* Hoe maak ik een goede presentatie (inhoud en opbouw)

* Hoe ga ik om met spanning: praktische tips en handvatten

* Hoe pak ik de aandacht van mijn publiek en hoe houd ik dit vast?

* Hoe presenteer je jezelf: alle do's and don'ts op een rij

Na deze workshop sta je voortaan helemaal op je gemak voor een groep en draai jij je hand niet meer om voor een presentatie.

Workshop 'Kiezen voor jezelf en respijt' voor mantelzorgers

10 november 2020

Hoe blijf je als mantelzorger in balans?

Inloopochtend Seniorweb

11 november 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘digitaal nalaten’.

Concert: Estrella Acosta & Amigos - Noche Cubana

11 november 2020

Een avond met bolero's in een intieme setting die het publiek naar een club in Havana uit de jaren vijftig zal vervoeren. Dit was een decennium waarin de stad vol kleine muziekpodia en geweldige muzikanten was die enkele van de mooiste, oprechte romantische liedjes componeerden.

Workshop ‘Grenzen stellen’ voor mantelzorgers

11 november 2020

Hoe herken en bewaak je als mantelzorger je grenzen.

Workshop: Assertiviteit

12 november 2020

Heb je dat ook wel eens, dat je op een bepaalde manier reageert, terwijl je heel anders wilde reageren? Of dat je niet begrijpt waarom een ander zo reageert? Door deze workshop wordt je je bewust van deze reacties en hoe dit wordt veroorzaakt.

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* Ervaringsverhalen

Workshop ‘Mindfulness’ voor mantelzorgers.

13 november 2020

Mindfulness om als mantelzorger in balans te blijven

Oploskoffie

15 november 2020

Wat doe je als je zus zelfmoord pleegt? Hebben we de dood nodig om het leven te begrijpen? Anna neemt je mee op reis waar verwachting en realiteit elkaar in de haren vliegen. Waar ze zich afvraagt of oplossen wel troost gaat bieden. Of dat ze de dood van haar zus moet accepteren.

Gouden Boeken bij Mooizooi

24 november 2020

Maak je eigen visuele levensboek! Door middel van creatieve schrijf- en tekenbijeenkomsten word je hierin begeleid. Je krijgt inspirerende opdrachten om je eigen verhalen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Na afloop van de bijeenkomst worden de tekeningen en verhalen met elkaar gedeeld. Je werkt op losse bladzijden, die samen worden gebonden tot je eigen gouden boek. Ervaring met tekenen of schrijven is absoluut niet nodig. Deze cursus is specifiek voor bewoners uit Schalkwijk.

Workshop ‘Mindfulness’ voor mantelzorgers

26 november 2020

Mindfulness om als mantelzorger in balans te blijven.

De ZorgSpecialist Grachtenloop by Night

27 november 2020

Loop mee met de leukste avondloop langs de Haarlemse grachten met veel gezelligheid langs het parcours!

Vrijdag 27 november staat Haarlem weer sportief op zijn kop, want dan vindt de 26e editie van De ZorgSpecialist Grachtenloop plaats. De gezelligste avondloop van Nederland!

De ZorgSpecialist Grachtenloop is een heerlijke midzomeravondloop langs de Haarlemse grachten. Al jarenlang een evenement waarbij hardlopen gecombineerd wordt met de gezelligheid van de Haarlemse binnenstad.

Het parcours loopt door het prachtige oude centrum van Haarlem en natuurlijk langs de grachten en singels. En je komt langs diverse culturele/toeristische trekpleisters. Langs dit fraaie parcours wordt je aangemoedigd door een enthousiast publiek en de verschillende bandjes en DJ’s zorgen voor de muzikale steun.

De ZorgSpecialist Grachtenloop staat garant voor een gezellige en sportieve avond voor jong en oud. Ook dit jaar kun je kiezen uit meerdere afstanden; 1 km KidsRun / Run2Day Haarlem 5 km / De ZorgSpecialist 10 km.

Leonard Cohen - I'm Your Man

1 december 2020

I’m Your Man is de titel van het achtste studio-album van Leonard Cohen dat verscheen in 1988. Het album markeerde een vrij radicale koerswijziging van Cohen als zanger en muzikant. Zo was het voor het eerst dat synthesizers een grote rol speelden op een plaat van de zanger, een groot verschil met zijn vroegere platen waarop hij zich meestal uitsluitend met een akoestische gitaar begeleidde.

Het is ook de titel van de documentaire. Leonard Cohen vertelt over zijn veelbewogen leven, zijn zielenroerselen en over de echte Suzanne, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit zijn persoonlijke archief. Cohen is alleen aan het einde van de film zingend te horen. I’m your Man is een tribuutfilm, waarin anderen zijn liedjes zingen. Ter ere van Cohens zeventigste verjaardag bouwde in 2005  het Came So Far For Beauty-concert in het Sydney Opera House  een muzikaal feestje met onder meer Nick Cave, de bijna voltallige familie Wainwright (Rufus, Martha, Kate en Anne McGarrigle), Teddy Thompson, Beth Orton, Antony en U2. Iedereen stortte zich op een Cohen-song. Het hoogtepunt is het bloedstollende en aangrijpende ‘If it be your will’ door Antony Hegarty.

Workshop: De kracht van de gedachten

9 december 2020

Hoe kun je zelf zorgen voor een beetje meer positiviteit, tevredenheid en geluk in je leven? Inleiding: AndersOmdenken in plaats van Vastdenken; Oplossingsgericht denken in plaats van de Beren op de weg proberen te tackelen. Maar hoe doe je dat, focussen op het positieve? Hoe verzorg je jouw tuintje? Een beetje onkruid wieden, en vooral mooie bloemen zaaien en water geven.

Inhoud:

* Theorie bespreken, kennis vergroten

* Uitleg van technieken en methodieken, aan de hand van (eigen) voorbeelden, opdrachten en oefeningen.

* Interactief eigen voorbeelden inbrengen

* Oefeningen doen met andere deelnemers met eigen situaties

* Elkaar tips geven

* In groep eigen voorbeelden en mogelijke oplossingen bespreken

* Ervaringsverhalen

Inloopochtend Seniorweb

9 december 2020

Gratis inloopochtend met als thema ‘digitaal communiceren met het ziekenhuis’.

Kerstmarkt Haarlem 2020

12 december 2020

Kerstmarkt Haarlem in aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen kan de kerstmarkt niet in de gebruikelijke vorm worden georganiseerd. Meer informatie over de aangepaste editie volgt zo spoedig mogelijk.

Belmaatjes – een luisterend oor voor ouderen in deze tijd van veel alleen zijn

31 december 2020

Bel-maatjes vanuit DOCK Haarlem

De Liefhebbers

5 januari 2021

Jeroen Krabbé en Beppie Melissen excelleren als pater familias met Alzheimer en diens geduldige echtgenote in dit tragikomische familiedrama.

In deze bitterzoete mozaïekfilm volgen we het gezin van architect Jan Liefhebber, die al ruim een jaar aan beginnende Alzheimer lijdt en dat al die tijd voor zijn vier volwassen kinderen heeft verzwegen. Wanneer zij zijn geheim ontdekken, komen de onderlinge verhoudingen onder grote druk te staan.  Om nader tot elkaar te komen zullen ze de confrontatie met elkaar én zichzelf moeten aangaan, want zelfs onvoorwaardelijke familiebanden hebben hun grenzen.

The Wind Rises

7 januari 2021

De Japanse regisseur Miyazaki introduceert in zijn laatste (animatie)film The Wind Rises JiroHorikoshi. Hij laat deze beroemde ontwerper van Japanse jachtvliegers uit de Tweede Wereldoorlog in een droom discussiëren met zijn grote voorbeeld, de Italiaanse vliegtuigontwerper Caproni.

Beide mannen ontwerpen vliegtuigen omdat ze ervan houden — maar mogen ze dat wel doen, als ze ondertussen weten dat die vliegtuigen gebruikt zullen worden voor oorlog? Caproni antwoordt met een wedervraag: ‘Kies je voor een wereld mét of zonder piramides?’ Een goede vraag. Intuïtief zal iedereen kiezen voor een wereld met. Maar dan moet je ook het feit accepteren dat deze bouwwerken zijn geconstrueerd door meedogenloze slavendrijvers, waarbij vele doden zullen zijn gevallen.

Terwijl Jiro de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder beïnvloed hebben. Een episch verhaal over liefde, doorzettingsvermogen en toewijding.

Mijn bijzonder rare week met Tess (7+)

17 januari 2021

De elfjarige Sam is bang dat hij als jongste van het gezin ooit in z’n eentje zal overblijven. Daarom geeft hij zichzelf de opdracht te oefenen om alleen te zijn. Iedere dag een beetje langer. 

Dat gaat hem eerst nog makkelijk af, maar wordt steeds moeilijker nadat hij op Terschelling Tess ontmoet, de dochter van de doktersassistente. Sam wordt vaak niet begrepen door zijn ouders, maar bij Tess is alles anders. Zij betrekt hem langzaam maar zeker bij een wonderlijk plan.

Jewish Jazz - Concert met een verhaal

24 januari 2021

Het Jewish Jazz concert vertelt het verhaal van de evolutie van jazz en de invloed van joodse componisten en muzikanten op het jazzgenre. Het verhaal van mensen als George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Artie Shaw, Sophie Tucker: wereldberoemde componisten, schrijvers en artiesten, die ooit als arme joodse vluchtelingen in New York aankwamen om daar een nieuw leven te beginnen.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek. Mirjam van Dam en band laten bekende en minder bekende jazzstandards horen en vertellen de verhalen over de invloed van Oost-Europese klezmer, joodse religieuze muziek en de overlap met zwarte muziek. Hoe zij, in samenwerking met zwarte musici, jazzmuziek tot bloei brachten in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was. Hoe ze Broadway en Hollywood groot maakten en de Amerikaanse entertainment business op de kaart zetten!

Popronde Haarlem 2021

30 januari 2021
Ook dit jaar stopt de karavaan van het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland in Haarlem. Op zaterdag 30 januari is de Haarlemse binnenstad gevuld met het beste aanstormende muzikale talent van het land. Kroegen, clubs, restaurants en winkels huisvesten de podia voor een 50-tal optredens. Natuurlijk gratis te bezoeken.

Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. In 2021 strijkt Popronde neer in 41 steden: van Leeuwarden tot Middelburg, van Venlo tot Alkmaar en van Deventer tot Den Haag, geen stad is veilig! In elke stad treden op één avond circa 35 opkomende Nederlandse bands en artiesten op bij een twintigtal podia. De deelnemende podia zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn zij de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein.

Vos en Haas scheppen op

31 januari 2021

Vorig jaar was de voorstelling van Vos en Haas helemaal uitverkocht, nu komen ze terug met een nieuwe voorstelling met veel humor en muziek over lekker en verantwoord eten. De illustraties zijn weer van Haarlemmer Thé Tjong-Khing.

Uit de keuken van Vos komen de heerlijkste geuren. Hij is een verrassing aan het koken voor zijn vrienden. Als Vos even weg is werpt Haas, stiekem, een blik in de pan. Vos is woest! Hij wil geen eten uit blik, hij kookt alleen maar met verse ingrediënten! Uil kookt alleen maar met pakjes en Jak eet nooit aan tafel, dat is veel te saai. Vos neemt graag de tijd om te koken en te eten. Zal het hem lukken al zijn vrienden aan één tafel te krijgen, voor de hartigste maaltijd ooit?

Welzijn op Recept

4 juni 2021

Bij Welzijn op Recept koppelen we mensen aan een welzijnscoach en wordt samen gekeken welke mogelijkheden er zijn voor een leuke en zinvolle invulling van de dag of week.

Concert: Jasper Blom & Ian Cleaver - ‘Zilt’ 4TET

10 juni 2021

ZILT is ontstaan ​​als resultaat van de maandelijkse ontmoetingen in een whiskybar aan de Zeedijk in Amsterdam, waar een opkomend talent een oude zout ontmoette die meer dan 30 jaar ouder was dan hij.
Ian Cleaver, winnaar van het Prinses Christina Concours in 2016, is een van de grootste trompettalenten van de nieuwe Nederlandse jazzgeneratie. Zijn spel is diep geworteld in de jazztraditie, maar hij schuwt het avontuur niet.


Jasper Blom is een van de belangrijkste saxofonisten in de Nederlandse jazzscene, een van de meest veelzijdige instrumentalisten in de BeNeLux en tevens een opvallend fenomeen als bandleider. Hij geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam.
Na een showcase op het InJazz Festival in Rotterdam, stromen de uitnodigingen binnen voor Zilt. Vorig jaar trad Zilt zeer succesvol op op de internationale jazzfestivals van Pescara en Siena in Italië met een eerbetoon aan Mengelberg. Ze spelen composities van de briljante en eigenzinnige jazzpianist en bandleider / componist Micha Mengelberg. In de geest van Mengelberg is de jazztraditie aanwezig, maar de muziek kan op elk moment, verwacht of onverwacht, een heel andere wending nemen.

Brieven aan Bep

31 oktober 2022

Welkom bij Brieven aan Bep. Brieven aan Bep is een penvriendenproject, opgezet voor iedereen die een beetje extra contact kan gebruiken. Bent u dol op post en het schrijven van een brief? Dan is een penvriend wellicht iets voor u. Met uw penvriend gaat u langdurig contact aan door brieven aan elkaar te schrijven.