Neem een kijkje in uw stadsdeel

Toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid online

Veel bewoners(groepen) zetten zich met ziel en zaligheid in. Omdat ze mensen met elkaar willen verbinden door netwerken te versterken om zo eenzaamheid verminderen. Twee jaar zijn we daarom met buurtinitiatieven en coaches op onderzoek uit gegaan: hoe kun je dat het beste doen?

De geleerde lessen zijn voor alle bewonersgroepen interessant, en daarom hebben we ze verzameld in een toolkit. Daar kunnen vanaf nu actieve bewoners uit het hele land daar gebruik van maken.

> Direct naar de toolkit

Toolkit gratis online

De toolkit is bedoeld voor actieve bewoners die de verbinding willen leggen met andere buurtbewoners en zo eenzaamheid verminderen of misschien zelfs wel voorkomen. Er is natuurlijk veel informatie over eenzaamheid beschikbaar, maar het bijzondere aan de LSA-toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid is dat de info is geschreven met bewonersinitiatieven en actieve bewoners als uitgangspunt. Daar komt bij dat de toolkit tot stand kwam op basis van ervaringen en kennis van actieve bewoners.

Hoe werkt de toolkit?

De toolkit staat op deze website. Het is dus geen bestand dat je hoeft te downloaden, maar het is een verzameling van verschillende artikelen, die ieder weer passen onder een bepaald thema. Zo houden we het overzichtelijk voor iedereen die ‘m gaat gebruiken. Natuurlijk kun je de toolkit wel uitprinten, doe dat zeker ook als je mensen kent die hun steentje bijdragen aan de buurt maar niet elke dag achter de computer te kruipen. Zo zorgen we er samen voor dat de informatie echt veel mogelijk actieve bewoners bereikt.

Met wie ga jij aan de slag?

Dat is natuurlijk de volgende vraag, want met zo’n toolkit wordt het nog makkelijker om samen met andere buurtbewoners in actie te komen. Wil je wat tamtam in de buurt maken en anderen enthousiast maken? Denk je bijvoorbeeld dat je vrijwilligers, collega-actievelingen of buurtwerkers ook aan het werkwillen? Je kunt bij ons een stapeltje met 5 postkaarten met een gedicht van Justin Samgar bestellen om ze attent te maken op de toolkit. Zo kun je ook een leuke attentie op de deurmat laten vallen en vang je twee vliegen in een klap. Bestel de kaarten hier! 

Daarnaast gaan we in 2021 initiatieven verder op weg helpen met een concreet plan voor hun buurt of dorp. Wil je ook hulp en hier meer over weten?

Ken je de Haarlemse Kinderkrant eigenlijk al?

 

De Haarlemse kinderkrant is gratis voor scholen en leerlingen, zodat álle kinderen hem kunnen lezen, ongeacht hun achtergrond. In de kinderkrant staan geen commerciële advertenties.

Klik hier om de meest recente krant te lezen, of eerdere edities te bekijken.

Jong023 is een leuke, leerzame, lokale krant voor en door Haarlemse kinderen van 7 t/m 12 jaar. De krant wordt elke maand uitgedeeld op bijna alle basisscholen in Haarlem. Kinderen vertellen in Jong023 over bijzondere en gewone dingen die ze doen. Hun verhalen gaan over natuur & milieu, cultuur, gezondheid en sport. En natuurlijk staan er ook moppen in Jong023, raadsels, woordpuzzels en een prijsvraag.

Lees verder

Zin in een knijpdate?

Wandelen is voor veel mensen een nieuwe tijdsbesteding. Er zijn in Haarlem veel wandelroutes en paden maar er ligt helaas ook vaak zwerfafval. SportSupport biedt een nieuw initiatief: "de knijpdate".

Samen met een buurtsportcoach wordt er een uurtje gewandeld en tegelijkertijd afval opgeruimd. Bewegen in combinatie met een gezellig praatje en wat terugdoen voor de wijk, een win-win situatie. SportSupport zorgt voor de afvalgrijpers en vuilniszak.

Aanmelden kan bij Lucia Grooff per mail Lgrooff@sportsupport.nl of bellen met 023-3037238. Na aanmelding wordt er contact opgenomen om samen een passende dag en tijdstip te zoeken.

Lees verder

TipTopTuinen fleurt heel Haarlem op!

Rommelige tuinen, balkons en vrijwilligers gezocht! Vanaf maandag 19 april starten BUUV Haarlem en het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving met hun gezamenlijke campagne ‘TipTopTuinen’. De bedoeling is de komende maand zoveel mogelijk tuinen en balkons door heel Haarlem op te fleuren van mensen die dit zelf niet (meer) kunnen. Mensen die hulp kunnen gebruiken bij het lenteklaar maken van hun tuin én mensen met groene vingers die graag willen helpen kunnen zich aanmelden via de websites van BUUV en VWC.

Lees verder
Zoekt u hulp of wilt u graag wat doen?
www.haarlem.buuv.nu

DOCK helpt mensen zichzelf en elkaar te helpen.

www.dock.nl/buurten/haarlem

Biedt jong en oud een uitdagende vrijetijdsbesteding.

www.haarlemeffect.nl

coalitie gericht op het terugdringen of voorkomen van eenzaamheid.

Coalitie Haarlem Ontmoet

Vrijwilliger werven of worden

www.haarlemvoorelkaar.nl

Een leven lang gezond actief!

sportsupport.nl

Tandem is een organisatie die mantelzorgers ondersteunt in de breedste zin van het woord

Tandem